Veneer Kron (Kuron)

veneer kron ve diş kuronu

Veneer kron kaplama ve köprüler; eksik ve hasarlı dişlerin restorasyonunda oldukça uzun yıllardır kullanılan sabit protez uygulamalarıdır. Modern diş hekimliğinde sürekli geliştirilen yeni materyaller ve yaklaşımlar bu literatür dilinin günümüz kullanımını oldukça sınırlandırmış ve kavram kargaşasına neden olmuştur. Hazırlamış olduğumuz bu makalede diş üzerin yapılan seramik kron kaplama ve köprü nedir, veneer kron çeşitleri nelerdir açıklamaya çalıştık. Kron köprü uygulamalarının tümünü kısa kısa kapsayan bu makaleyi inceledikten sonra ilgili prosedürlerin güncel isimleri ile hazırlanmış olan ana makaleleri inceleyebilir ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kron Diş Nedir?

Kron diş (kuron veya kaplama diş olarakta anılır); çürük, büyük dolgu  yada travma gibi nedenlerle aşırı miktarda doku kaybına maruz kalmış dişlerin bütünlüğünü korumak amacıyla uygulanan ve dişin görünen tüm yüzeylerini kaplayan sabit protetik restorasyonlardır. Restorasyon yapılmadan önce dişin küçültülerek şekillendirilmesi ve restorasyonun kaplayacağı kadar bir diş dokusunun çıkarılması gerekir. Laboratuvar veya klinik ortamında hazırlanan kron kaplama; bu dişin üzerine yapıştırılır. 

Veneer Kron Kaplama Ne Demek?

Veneer terimi kelime olarak; yüzeyin ince materyalle kaplanması anlamına gelir. Diş hekimliğinde kullanılan veneer kron ise yüzeyi porselen veya seramik ile kaplı metal destekli kron demektir. Güncel tedavi yaklaşımlarında kullanılan veneer kaplama türleri şunlardır:

  • Full veya tam veneer: Bu tür kronların ağız içerisinde görünen tüm yüzeyleri porselen ile kaplıdır ve literatürde metal destekli porselen olarak geçer.
  • Yarım veneer: Günümüzde kullanımı gitgide azalmış olan bu eski tedavi yaklaşımında klasik metal kaplamaların  görünen ön yüzeylerinde porselen veya biodent estetik materyaller bulunur.
  • Laminate veneer: Son yıllarda oldukça popüler bir uygulama haline gelen ve yaprak lamine diş olarakta adlandırılan bu restorasyonlarda ise, dişlerin sadece görünen ön yüzeylerine ince porselen kabuklar yapıştırılarak iyi bir diş ve gülüş estetiği sağlanır.

Kron Köprü Nedir?

Kron köprü diş; bir veya birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda; implant veya komşu dişlerden de destek alınarak yapılan ve iki üye arasında köprü vazifesi görerek eksik dişlerin yerini alan protetik uygulamalarıdır. Veneer kron köprü protezler, diş üzerine yapılabildiği gibi, implant üstü restorasyonlarda da sıklıkla tercih edilirler.

Kron Çeşitleri Nelerdir?

Modern diş hekimliğinde kuron kaplama yapımında kullanılan pek çok materyal alternatifi bulunmaktadır:

Jaket Kron (Geçici): Akrilik veya plastikten üretilirler. Modern tedaviler geliştirilmeden önce oldukça yaygın olarak kullanılan bu restorasyonlar genellikle estetiğin ön planda olduğu ön grup dişler için uygundur. Günümüzde ise jaket kaplamalar sadece geçici kron yapımı için tercih edilmektedir.

Metal Kron: Tamamen metal den üretilen bu restorasyonlarda materyal olarak altın, titanyum veya krom nikel bileşimleri kullanılır. Estetik olmayan görünümleri nedeniyle çok tercih edilmese de, diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olan bireylerde dayanıklı bir restorasyon imkanı sunar.

Metal Destekli Porselen Veneer Kron: Metal altyapı üzerine porselen kaynaştırılması ile elde edilen bu kaplamalar; uzun yıllardan beri kullanılmaktadır ve halk arasında porselen kaplama olarak bilinir.

Metal Desteksiz Tam Seramik Kron:  Empress ve E.max kuron olarakta bilinen bu cam seramik restorasyonlar en estetik kaplama türüdür. Işık geçirgenlikleri yüksek olup doğal bir görünüm sunarlar. Özellikle ön dişlerde estetik görünümleri bir tercih sebebi iken, arka grup dişlerde dayanıksız oldukları için tercih edilmezler.

Zirkonyum Destekli Porselen Veneer Kron: Zirkonyum kron kaplama uygulamalarında; alt yapı malzemesi olarak zirkonya kullanılır ve üzerine kaynaştırılan seramikler sayesinde son derece yüksek bir estetik elde edilir.

Kuron Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Dişiniz büyük bir çürük nedeniyle çok miktarda doku kaybetmiştir ve dolgu sonrası kalan sağlam diş dokusunu korumak amacıyla
  • Dişiniz travma veya başka sebeplerden dolayı kırılmıştır ve kompozit dolgular ile restore edilmeyecek kadar doku kaybı vardır
  • Daha önceden yapılmış büyük dolgularınız nedeniyle dişiniz zayıflamıştır ve dişinizin kırılma riski vardır
  • Dişinize çürük nedeniyle kanal tedavisi uygulanmış ve büyük miktarda diş dokusu uzaklaştırılmıştır. Kanal tedavisi sonrasında dişler beslenemez ve daha kırılgan hale gelir. Mevcut dişiniz korumak amacıyla
  • Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkma alışkanlığınız varsa dişiniz zamanla aşınır ve boyu kısalır. Bu zamanla ağrılı bir sonuç ortaya çıkarabilir. Bu dişleri korumak ve ağız yüksekliğini tekrar eski seviyesine getirmek amacıyla mevcut dişlerin tamamının veya azı dişlerin kaplanması gerekebilir.
  • Diş eti rahatsızlıkları veya operasyonları sonrasında hastalığın ilerlemesini önlemek amacıyla
  • Eksik dişiniz yerine yapılan implant üstü veneer kuron köprü uygulamalarında
  • Kozmetik nedenlerden dolayı gülümseme estetiğini artırmak amacıyla
  • Hareketli protez diş tedavisinde, kancanın geleceği destek dişleri korumak amacıyla

Kron Diş Nasıl Yapılır?

Öncelikle diş hekiminize estetik ve fonksiyon açısından nasıl bir tedavi istediğinizi mutlaka anlatın. Size uygulanabilecek tedavi yelpazesini açıklayacaktır. Kuron kaplanacak dişiniz uyuşturulacak ve dişiniz üzerindeki kötü dolgu veya çürük varsa onları uzaklaştıracak ve temizleyecektir. Daha sonra dişinizi her tarafından biraz küçülterek şekillendirecek ve kron kaplamanın oturabileceği kadar bir yer hazırlayacaktır. Aynı gün dişinize geçici kron yapmasını isteyiniz. Çünkü küçültülen dişiniz soğuk ve sıcaktan etkilenebilir ve sızlayabilir.

Hekimizin tercih edeceği yönteme göre aynı gün içerisinde daimi dişleriniz için ölçü alınabilir veya diş eti dokusunun iyileşmesi için size 2-3 gün sonrasına randevu verebilir. Bu aşamada dişleriniz üzerinden özel bir macunla ölçü alınacak ve elde edilen ölçü laboratuvara gönderilecektir. Laboratuvar dişiniz üzerine hekiminizle beraber seçeceğiniz renkte bir diş hazırlayacaktır. Hekiminiz çalışma şekline göre veneer kron için sizi 1 veya 2 defa prova için geri çağıracaktır. Nihai kron diş hazırlandıktan sonra dişiniz üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılacak ve bir daha çıkmayacaktır. Tedavinin tamamlanması için gerekli toplam süre 1-2 hafta arasındadır.

Kuron Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Kron köprü restorasyonlarının ömrü sizin onlara ne kadar önem verdiğinize bağlı olarak değişir. Bu restorasyonlarda  tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi fırçalanmalı ve temizlenmelidir. Yılda bir defa diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve kontrollerinizi yaptırmanız dişleriniz ömrünü uzatacaktır. Sağlıklı bir ağızda kron köprü restorasyonları 10-15 yıl arasında kalabilir. Bu süreden sonra sağlıklı dişlerinizi korumak için değiştirmeniz tavsiye edilir.

Kuron Fiyatları Ne Kadar?

Kuron dişlerin fiyatları; sayısına, kullanılan materyale ve hekiminizin fiyat listesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. TDB nin hazırlamış olduğu 2020-2021 yılı fiyat listesine göre porselen kuron kaplama diş fiyatları 715 TL iken; empress ve zirkonyum gibi tam seramik veneer kron fiyatı 1660TL, geçici kuron ücreti ise 185TL dir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir