Metal destekli porselen kaplama diş, uzun kullanım ömrü, uygun fiyatları, iyi seviyelerde mekanik özellikleri ve diş eti sağlığı için gerekli olan biyolojik kalitesi ile tatmin edici estetik sonuçlar sunabilmektedir.
Metal Diş Kaplaması
Metal kaplama diş; çeşitli nedenlerde kron harabiyetine uğramış dişleri korumak amacıyla uygulanan ve üretiminde sadece metal alaşımları kullanılan sabit protezlerdir. Bu kaplamalar; ısırma ve çiğneme kuvvetine karşı oldukça iyi dayanır ve muhtemelen aşınma bakımından en uzun süre dayanan restorasyon türüdür. Porselen kaplama dişlerin aksine; dişte çatlama veya kırılma problemlerinin oldukça nadir görüldüğü metal kaplamaların en önemli dezavantajı ise metalik renkli görüntüsüdür ve estetik beklentinin olmadığı azı dişleri için çok iyi bir seçim olabilir.
Pratikte metal diş kaplamasında en sık kullanılan alaşım çeşitleri:
- Krom kobalt alaşımları
- Krom-nikel alaşımları
- Altın alaşımları
- Platin, paladyum ve titanyum grubu metaller
Metal Destekli Porselen Diş
Metal destekli porselen diş; hasar görmüş dişlerin korunması amacıyla yapılan, metal bir altyapının üzerine yüksek sıcaklıklarda kaynaştırılan porselenden mamül kaplamalardır. Metal; dişin ihtiyaç duyduğu dayanıklılığı ve stabiliteyi, beyaz renkli porselen ise iyi bir estetik görünüm elde edilmesini sağlar.
Doğal dişlerle uyumlu renklerde üretilebilen bu kaplamalar, metal desteksiz porselenler geliştirilene kadar uzun yıllar boyunca en estetik diş kaplaması olarak başarı ile uygulanmıştır.
İyi bir ağız bakımı ve düzenli fırçalama ile bu kaplamalar oldukça uzun bir süre ağzıda kalabilir. Metal destekli porselen dişlerin kullanım ömrünü nasıl uzatabileceğinizi ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Metal Destekli Porselen Kaplama Diş Çeşitleri
Metal yapı, farklı alaşımların bir kombinasyonu olarak elde edilir. Bu yapı türü, metal destekli porselen kaplama fiyatını belirleyen faktörlerden biridir. Metal destekli porselen diş kaplama çeşitleri şunlardır:
- Ana Metal Alaşım Destekli Porselen: Adından da anlaşılacağı gibi burada tercih edilen yapı, diş hekimliğinde popüler bir şekilde kullanılan ana metallerin bir kombinasyonudur. Bununla birlikte bazı hastalar, nikel gibi bazı ana metallere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Asil metal kaynaklı kaplama türünü seçmek alerjik reaksiyon riskini azaltır.
- Titanyum Alaşımı Destekli Porselen: Titanyum alaşımları, altın gibi asil metallerin sahip olduğu özelliklere sahiptir. Bu tür, üstün özelliklere sahip olduğundan dolayı implant ve diğer diş protez türleri için son derece faydalıdır. Titanyum metal alaşımı altyapılı porselen diş kaplaması, ana metal alaşımlarından daha iyi özelliklere sahiptir. Ancak altın alaşımları bütün bunlardan daha da iyi özellikler taşır.
- Altın Alaşımı Destekli Porselen: Altın alaşımları, en iyi özellikleri sunar, yüksek oranda dayanıklıdır, sağlamdır ve hiçbir şekilde alerjik bir reaksiyona neden olmaz. İsmi altın olsa da bu altın alaşımı, altın, platin, gümüş, paladyum, bakır ve kalayın birleşiminden elde edilir. Altın alaşımında var olan ilk dört metal, üstün özelliklere sahip oldukları için asil metaller olarak isimlendirilir. Son iki metal ise ana metaller olarak bilinir. Altın diş kaplamasında yer alan asil metallerin oranı ne kadar yüksek olursa, fiyat da o denli yüksek olur.
Metal Destekli Porselen Yaptıranlar İçin Kaplamaların 5 Özelliği
Restoratif diş hekimliği, hasar gören, çürüyen ve hatta eksik olan dişlere işlevlerini yeniden kazandırabilen farklı tür diş tedavileri sunar. Metal destekli porselen kaplama yaptıranlar için restorasyonun en önemli 5 özelliği şunlardır:
- Kron köprü restorasyonlarında oldukça başarılı sonuçlar sağlar: Metal destekli porselenler, genel olarak ağır bir şekilde hasar gören ya da çürümüş dişleri tam manasıyla restore etmek amacıyla ve uzun köprü protezlerinde tercih edilir.
- Uzun yıllardan beri güvenle uygulanıyor: İlk metal altyapılı porselen kron kaplama, 1960’larda yapılmıştır. O zamandan beri bu uygulama, diş hekimliğinde diş kaplamaları ve köprülerin üretimi için başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Materyalin bu kadar uzun süredir kullanılıyor olması, restorasyon için güvenilir bir yöntem olduğunu da göstermektedir.
- Uygun Fiyatlı Estetik Sunar: Bu kaplamalar, hem estetik hem de bütçe olarak en iyisini sunar. Tam seramik kaplamalar gibi oldukça estetik bir uygulamadır ve aynı zaman tam seramik kaplama uygulamasından çok daha ekonomiktir. Bu nedenle de oldukça popüler olarak tercih edilmektedir.
- Son Derece Dayanıklıdır: Bu yöntemle elde edilen kaplamalar, çatlaklara ve kırılmalara karşı son derece güçlü ve dirençlidir. Bu özellikten dolayı bu uygulama, ağzın arka kısmında bulunan dişleri restore etmek için ideal bir seçim olacaktır. Diş sıkması ya da diş gıcırdatması gibi sorunlara sahip olan hastalar için de bu uygulama, tavsiye edilebilir.
- Farklı Metaller Kullanılarak Üretilebilirler: Bu kaplamaların altyapısında, ana metal alaşımları (kobalt, nikel ve krom gibi), titanyum alaşımları ve altın alaşımları gibi farklı tür metaller tercih edilerek yapılabilir. Ana metal alaşımları, popüler bir seçim olabilir. Ancak bu tür bir uygulama, bazı insanlarda metal alerjilerine sebep olabilir. Titanyum alaşımları da tercih edilebilir. Tüm bunlarla beraber altın alaşımları, metal destekli porselen diş uygulaması için en iyi metallerden biri olarak kabul edilir. Altın alaşımları, %40 altın, %20 platin, gümüş ve paladyum karışımı ile %40 bakır ve kalay karışımı kullanılarak elde edilir. Altın alaşımı, en güçlü ve dayanıklı olan türdür. Altın alaşımları, diğer metaller gibi herhangi bir alerjiye de neden olmaz.