İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı?

iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı

Diş üzerinde başlayan çürükler dişin pulpasına kadar ilerlediğinde enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olur. Diş iltihapladıktan sonra onu ağızda tutmanın tek yolu ise dişe kanal tedavisi yapılması ile mümkündür. Pulpası ve kökü iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılarak enfekte pulpa dokusu çıkartılır dişteki iltihabın iyileşmesi hedeflenir.

Dişte iltihap (apse) neden oluşur?

Apse, bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak dişin kökünde, çevresinde ya da dişi tutan çene kemiğinde irin yani iltihap birikmesidir. Ağız içerisinde oluşan enfeksiyon, tedavi edilmediğinde ya da eksik tedavi edildiğinde apse oluşumu başlar. Diş apsesi her yaşta olabileceği gibi birçok insanın yaşadığı yaygın bir sorundur. Apse bölgesinde şiddetli ağrı, şişlik ve enfeksiyonun şiddetine göre ateş semptomlar arasında gösterilebilir.

Ağız içerisindeki sorunlar genellikle hastaların ihmal ettiği ve dikkate almadığı sorunlardır. Enfeksiyon bekletildiğinde apse oluşumuna sebep olduğundan dayanılmaz bir ağrı olana kadar diş hekimine görünmek hasta tarafından tercih edilmez. Diş kayıplarına giden yolculuk tam da burada başlar.

Apseli dişe kanal tedavisi yapılır mı?

Her apsenin direkt çözümü sadece kanal tedavisi değildir. Erken müdahale edildiğinde ağrı kesiciler ve antibiyotiklerle iltihabın kurutulması ya da diş hekiminin iltihabı boşaltmasıyla tedavisi mümkündür. Ancak ilerlediği ve enfeksiyonun yayıldığı durumlarda diş kaybına yol açmaması için kanal tedavisine başvurulur. Apseli dişe anestezi uygulandığında tamamen hissizlik oluşmama ihtimaline karşı kanal tedavisi öncesi iltihap antibiyotik tedavisi ile kurutulduktan sonra lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylelikle diş daha rahat uyuşturularak tedavi gerçekleştirilir. Apseli dişe kanal tedavisi uygulanmasında herhangi bir sorun yoktur.

Kanal tedavisi dişteki iltihabı nasıl geçirir?

Çene kemiğine hatta kulaklara varan şiddetli ağrının sebebi genellikle diş kökü iltihabıdır. Dişi kurtarmak ve ağrıyı ortadan kaldırmak için çözüm ise kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile dişteki iltihaplı pulpa kısmı tamamen dezenfekte edilerek dişten çıkarılır. Pulpanın ve temizlenen iltihabın yarattığı boşluk özel malzemelerle doldurularak kapatılır. İltihaplı bölgeye yapılan direkt müdahale sebebiyle ağrı ortadan kalkar. Her hasta için iyileşme süreci değişkenlik gösterdiği gibi ortalama iyileşme süreci tedavi bittikten sonra 24-72 saat aralığındadır. Kanal tedavisi sonrası ağrı ve şişlik iyileşme sürecinin bir parçasıdır.

Kanal tedavisi sonrası iltihaplanma devam eder mi?

Kanal tedavisi sonrasında genellikle ağrı ve iltihaplanma zamanla geçer. Kanal tedavisi ile onarılan diş ömür boyu kullanıma uygun hale gelir. Ancak tespit edilemeyen çürük veya dişteki kırıkların arasından kök kanallarına bakteri yerleşmesi, kanal tedavisi sonrası enfeksiyon oluşumu, kanal dolgusunun zamanla hasar alması ve yetersiz ağız bakımı gibi durumlar kanal tedavisinin başarısız olmasına neden olabilir. Daha önce kanal tedavisi yapılmış dişe tekrar kanal tedavisi yapılabilmektedir.

Diş apsesi çok önemsenmese de ortada bir enfeksiyon mevcuttur ve enfeksiyonlar vücutta hızlı yayılmaktadır. İltihaplı dişlerde başarı ile uygulanan uygulanan kanal tedavisi, dişteki iltihabın beyin ve kalp gibi hayati organlara yayılmasını önler. Diş apsesi oluşumunun önüne geçmek için günlük diş bakımını yerine getirmeli ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrollerini ihmal etmemelisiniz.

İltihaplı dişe işlem yapılır mı?

Diş tedavilerinde öncelikli hedef iltihaba neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer anestezi yapılması mümkün ise iltihaplı dişe işlem yapılabilir.

İltihaplı dişe anestezi yapılabilir mi?

Eğer dişteki iltihap akut dönemde ise anestezinin etkisi çok zayıf yada sınırlı olacaktır. Ancak kronik dönemde ise derin hissizlik kolaylıkla sağlanabilir.

İltihaplı dişe dolgu yapılır mı?

İltihaplı dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra üzerine dolgu yapılır. Direk iltihaplı dişe dolgu yapılması tedavi sağlamaz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir