Diş İltihabı Nedir ?Nasıl Geçer ?

diş iltihabı

Diş iltihabı, yumuşak olan dokulara ve dişleri tam manasıyla destekleyebilen kemiklere zarar verebilecek diş etlerinin riskli bir enfeksiyonu olarak bilinir. Eğer bu sorun kısa sürede tedavi edilmezse diş etrafında bulunan alveoler kemikleri tam manasıyla bozulabilir. Bu durum, dişlerin hızlı bir şekilde gevşemesine ve hatta bazı dişlerin düşmesine sebebiyet verebilir. Dil iltihabı sorunları oldukça yaygın bir sorun olsa da büyük oranda engellenebilen ya da tedavi edilebilen bir sorundur. Diş eti iltihapları, genellikle 3 farklı aşamada sınıflandırılır. Bunlar;

  • Aşama Diş Eti İltihabı: Bu durum, iltihabın en yaygın olduğu aşamadır. Diş etlerinin çevresinde plakların birikmesi ile sonuçlanır ve bazı zamanlarda bu durum şişme ve hatta kanamaya bile sebep olabilir.
  • Aşama Periodontit: Diş eti iltihabı hızlı bir şekilde tedavi edilmezse zaman içerisinde periodontit meydana gelebilir. Bu sıkıntılı enfeksiyon, çene kemiklerini, diş etlerini ve etrafındaki bütün kemikleri tehdit etmeye başlayacaktır.
  • Aşama İleri Periodontitis ya da Periodontal Hastalıklar: Periodontitis sorunu ilerlediği zaman, onları destekleyebilen lif ve kemiklerin yanı sıra bazı önemli dişleri kaybetme riski de oldukça yüksektir. Bu durum ise sürekli olarak kötü bir ağız kokusu, diş ağrıları, diş kayıpları ve kemik sorunları ile sonuçlanabilecek en riskli aşamadır.

Diş iltihabı vakalarının birçoğu dişler ile diş etlerinde plakların oluşmasıyla başlar. Ayrıca aşağıdaki durumlar da iltihaba neden olur;

  • Yemek yenildiğinde şeker ve nişastalar, ağızda doğal bir şekilde bulunan bakterilerle beraber etkileşime girer ve bu durum, dişlerde hızlı bir şekilde plakların oluşmasına neden olur.
  • Plaklar tedavi edilmediğinde diş eti çizgilerinde tartarlar meydana gelir. Tartarlardan kurtulmak oldukça zordur ve basit bir şekilde fırçalayarak ya da diş ipi kullanarak geçmez. Kurtulmak için mutlaka diş hekimi ziyareti gerekir.
  • Tedavi edilmeyen tartar ile plaklar, diş etlerinin iltihabına sebep olur. Bu durum, dişlerin çevresini saran diş etlerinin bir kısmında diş apsesi ve tahrişlere neden olabilecek periodontal sorunun başlangıcı olacaktır.

Diş eti iltihabı tedavi edilmezse dişler ve diş etleri arasında boşluklar hızlıca genişler ve periodontite yol açar. Bu boşluklar ise genel olarak bakteri ve tartar ile dolacaktır.

Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Diş iltihabının geçmesi ve iltihaplanma durumundan dolayı ortaya çıkan ağrıların giderilmesi için ilk olarak diş eti dokularında ya da dişlerin kökünde birikmiş olan iltihapların diş hekimi tarafından çıkarılması gerekir. İltihapların titiz bir şekilde dokulardan uzaklaştırılmasının hemen ardından tedavi etabına geçilecektir. İltihaplanmaların son durumuna bağlı olarak diş hekimi, antibiyotik önerebilir ya da bu sorunu tam manasıyla çözecek olan kanal tedavisini tercih edebilir. Diş hekiminin yapacağı tedavi ile beraber bu iltihaplanma sorunu çok kısa bir sürede tamamen iyileşir. Ancak bu aşamalarda yine diş ve ağız temizliklerine yüksek oranda özen gösterilmesi gerekir.

Diş İltihabı Evde Nasıl Geçer?

Diş iltihabını evde tedavi etmek için tuzlu su ile gargara yapılabilir. Ayrıca antibakteriyel özelliği ile bilinen çay ağacı yağı da diş eti iltihapları ve diş apsesi sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Bu uygulama için 1 bardak ılık suyun içerisinde 3-4 damla çay ağacı yağı eklenir ve bu karışım ile ağız gargarası yapılır. Son olarak evde pratik olarak hazırlanabilecek bir diğer doğal çözüm ise adaçayı bitkisidir.  Bu bitki, enfeksiyonlu olan dokunun bir süreliğine rahatlamasını sağlar. Ağız kokusunu da kısmi bir şekilde giderir. Tüm bunlarla beraber diş iltihabı, evde tam manasıyla tedavi edilemez. Evde yapılacak olan tedaviler sadece kısa süreli etkiler gösterecektir. Bunun için en kısa sürede diş hekimine görünülmelidir.

Diş Eti İltihabı Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş eti iltihabı ağrısı reçetesiz analjezik ilaçlar veya bitkisel yöntemlerle kısa süreli olsa da dindirilebilir. Ancak kalıcı çözüm için diş hekimine görünmek şarttır. Diş eti iltihabı ağrısının geçmesi için diş hekimi, dikkatli bir şekilde değerlendirme yapar. Tedavinin anahtarı, bu sorunun sürecini uzatan bakteri plaklarını tamamen ortadan kaldırmak ve mükemmel bir ağız hijyeni meydana getirmektir. Çünkü diş eti iltihabı ağrısı, ağız bakımı yapılmadığı zaman kısa sürede yine ortaya çıkar. Tedaviden sonra ağız ve diş bakımı titiz bir şekilde yapılırsa bu sorunun bir daha ortaya çıkma riski oldukça düşecektir.

20’lik Diş İltihabı Nasıl Geçer?

20’lik diş iltihabı için yine kısa süreli evde tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak kesin çözüm için diş hekimine gitmek gerekiyor. Diş hekimi, gerekirse antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete ederek iltihabı kurutur ve ağrıyı dindirir. Ayrıca hekim, plak ve iltihabı tam manasıyla temizleyerek de bu sorunu tedavi edebilir.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Geçer?

Diş kökü iltihabı problemi de bakteri kaynaklı bir sorundur. Bakterilerin, tamamen diş köklerine ulaşması ve bu alanda çoğalmasının bir sonucu olarak enfeksiyonlar meydana gelir. Bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalması ile birlikte aynı zamanda diş köklerinde akyuvar ve ölü dokuların yığılması da gerçekleşecektir. Bu durum da diş kökü iltihabı olan hastaların şiddetli bir şekilde ağız kokusuna sahip olmasına yol açar. Bu sorun tedavi edilmediği zaman çok riskli tehlikelere neden olarak dişlere ciddi oranda zararlar verir. Diş kökü iltihabı sorunu olanlar zaman kaybetmeden tedavi sürecini başlatmalıdırlar. Çünkü bu durum bir enfeksiyon problemidir ve tedavi edilmediği sürece bakteriler, sürekli çoğalmaya devam eder. Diş hekimi ilk etapta antibiyotik ile tedavi planı yapabilir. Tedavi planlaması her doktorda aynı değildir. Örneğin, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde bulunan diş klinik veya hastanelerdeki tedavi planlaması birbirlerinden farklı olabileceği gibi Lara, Belek, Side, Manavgat ve Kemer’deki tedavi yöntemleri de değişkenlik gösterir.

Sorun oldukça ilerlemişse antibiyotikler, enjeksiyon yardımıyla doğrudan sorunlu olan alana da aktarılabilir. İltihaplar, antibiyotik uygulamasıyla beraber tam manasıyla kuruyabilir ancak, hızla ilerleyen iltihap durumlarında antibiyotikler, yeteri düzeyde bir tedavi uygulaması olmayabilir. İltihap ilerlemişse ancak dişlerin kanalları sağlamsa kanal tedavisi tercih edilebilir. Bu uygulamada dişlerin kökü iltihaplardan temizlenir ve dolgu işlemi yapılabilir. İltihabın son aşamasında ise hiçbir tedaviye yanıt alınmazsa dişlerin çekilmesi gerekecektir.

Diş İltihabı Vücuda Yayılma Belirtileri

Diş iltihabı tedavi edilmeyip ihmal edildiği zaman enfeksiyon, bütün vücuda yayılır. Bu durum, kalbi, akciğeri, karaciğeri ve genel olarak bütün vücudu hızla etkiler. Ani baş dönmeleri, mide bulantısı, kusma ve yüksek ateş sorunları ile kendini gösterebilir. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.

Diş İltihabı Kaç Günde Geçer?

İltihap tedavisi, enfeksiyonların tamamen temizlenmesi ile beraber ağrının yok olmasına odaklanır. Apse olan bir dişin birkaç gün içerisinde temizlenmesi gerekir. Bundan dolayı diş hekimi, antibiyotik ilaç reçete eder. Antibiyotiklerin düzenli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Bunun akabinde iltihap sebebiyle meydana gelen ağrı, birkaç gün içerisinde rahatlamaya başlayacaktır. 7 ile 10 gün içerisinde de tamamen geçer.

Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer Evde?

Diş eti iltihabı için evde yapılabilecek çözümler arasında tuzlu su gargarası ile beraber sarımsak, soğan, zerdeçal ve kekik gibi önemli besinlerin tüketilmesi bulunur. Zerdeçalda bulunan kurkumin, enfeksiyon giderici ve bakteri öldürücü özelliğe sahiptir. Sarımsak ve soğan ise doğal antibiyotikler olarak bilinir. Kekik ise antibakteriyel olarak işlev görür. Tüm bunlarla beraber antimikrobiyal özelliği olan aloe vera da iltihap kurutucu özelliklere sahiptir. Bu bitkinin içeriğinde bulunan jel çıkarılarak diş etlerine sürülebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir