Anne adayları için her anlamda pek çok değişikliğin yaşandığı bir dönem olan hamilelikte, değişen hormon seviyeleri ağız ve diş sağlığını da yakından etkiliyor.
Gebelik döneminde hormon seviyesindeki yükselmeyle birlikte daha az mukoza salgılanması, ağız içinde daha çok bakteri ve plak oluşumu anlamına geliyor ve ağız hijyenine dikkat edilse dahi bazı diş hastalıkları yaşanabiliyor
Diş hekimleri süreçle ilgili herhangi bir sıkıntısı bulunmayan hamile hastalara, normal zamanda yapılan tüm diş tedavilerini, uygun prosedürleri takip ederek ve kadın doğum uzmanlarından onay alarak yapabiliyor.
Sizler için hamilelikte döneminde oluşabilecek her türlü diş ve diş eti rahatsızlığından ve bunların tedavilerinden bahsediyor olacağız.
Gebelikte Diş Ağrısı Nedenleri
Hamilelikte diş ağrılarının artması veya ağız hijyenine dikkat edilmesine rağmen ağrı oluşması, oldukça yaygın bir durum. Hamilelikte diş ağrısının nedenlerini şu şekilde listelemek mümkün:
- Hamilelikte hormon seviyesindeki yükselme, ağız içi salgıların azalmasına neden olmakta, mukozanın azalmasıyla birlikte bakteri ve plaklar çoğalmaktadır.
- Hamilelerin en büyük şikayetlerinden olan reflü, mide bulantısı ve buna bağlı kusma, dişlerin mide asidine maruz kalmasına neden olur. Asidin değdiği diş eti ve diş dokularında zayıflama ve hasar kaçınılmaz olur.
- Hamileliğin son aylarında pek çok anne adayının uyku düzeni bozulduğu için strese bağlı diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar geliştirdiği görülmektedir.
- Hamilelik döneminde canı çeşitli yiyecekler, özellikle karbonhidrat türevleri çeken anne adaylarında, yanlış beslenme alışkanlıkları gelişir. Şekerli veya yapışkan formdaki gıdalar, diş çürüğü riskini tetikler.
Tükürük akışını arttırmak, besin kalıntılarını daha iyi temizlemek ve bakterileri önlemek için normalde yetişkinlere önerilen diş fırçalama sıklığı 2 iken, hamilelerde bu sayı 3’e çıkarılmaktadır.
Hamilelikte Diş Çekimi Yapılır Mı?
Diş çekimi bilindiği gibi enfeksiyon nedeniyle kurtarılması mümkün olmayan, çürümüş dişlere uygulanan bir tedavidir.
Diş hekimine başvuran hamile hastaların kadın doğum doktorunun onayı alınarak, diş çürüğü için gereken tedaviler uygulanabilmektedir. Diş çürüğü tedavisi için hamileliğin 13. ve 27. haftalarının arası en ideal dönem olarak kabul edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte Diş Tedavisi Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamile hastalara normalde her türlü diş tedavisinin uygulanması mümkündür ancak hamilelik sürecinin rahat geçirilmesi adına anne adaylarının yalnızca acil müdahalelerinin yapılması tercih edilir.
Normalde sık tercih edilen bir değerlendirme yöntemi olan röntgen, hamilelerde kesinlikle kaçınılan bir uygulamadır. Düşük veya erken doğum gibi riskleri olan hamilelerde, işlem öncesi kadın doğum uzmanından onay alınmaktadır.
Tedavi edilmeyen dişin, bebek için herhangi bir tedavinin yan etkisinden daha zararlı olacağı düşünülerek, tüm bu dikkat edilmesi gerekilenler dahilinde, anne adaylarına acil olan tüm uygulamalar yapılmaktadır.
Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılır Mı?
Kök ucu bulmak için kullanılan ve apex locator adı verilen döner yapıda bir alet sayesinde hamilelere de kanal tedavisi uygulanabilmektedir. Yalnız kanal tedavisi öncesinde röntgen çekilmeyecektir ve anne adayının durumu acil değilse tedavi ertelenir.
Gebelikte Çürük Dişler Bebeğe Zarar Verir Mi?
Çürük dişlerin varlığında artan ve ağız içinde bulunan bakteriler, sindirim sistemi yoluyla tüm vücuda yayılabilmektedir. Diş ve diş eti problemleriyle yakından ilişkili bir diğer sorun olan diyabet, gebelikte ortaya çıkabilecek en önemli risklerden biridir. Gebelik diyabetinin tetiklenmemesi için ağız içerisindeki bakteri çoğalması önlenmeli ve diş çürükleri tedavi edilmelidir.
Ayrıca pek çok açıdan zorlu bir süreç olan hamilelikte, çürük ağrısı pek de istenmeyen bir durum olacağından acil müdahale gerektirir.
Gebelikte Diş Taşı Temizliği Yapılır mı, Önemi Nedir?
Gıda artıkları ve bakteri plaklarının mineralize olarak sertleşmesiyle oluşan diş taşları, hangi durumda ve yaşta olursa olsun çevresindeki kemik dokuda hasara neden olur. Başlangıç evresinde kanama ve ağrıya neden olan diş taşı sorunu, diş etlerinde ödem riskinin yüksek olduğu hamilelik döneminde daha da yaygın bir sorundur.
Hamileliğin hangi döneminde olunduğu fark etmeksizin eğer özel bir durum yoksa diş taşlarının temizlenmesi sağlanacaktır.
Dişi Kırılan Bir Gebe Ne Yapmalı?
Anne adayı dişinin kırılması halinde hiçbir şekilde panik yapmadan diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimine başvurulmasıyla birlikte kadın doğum uzmanına haber verilmesi gerekmektedir. Eğer hamilelik sürecine ilişkin riskli bir durum varsa, tedavinin tam teşekküllü bir hastane veya klinikte yapılması önerilir.