Diş Kökü İltihabı Nedir ? Ameliyatı

diş kökü iltihabı

Bakterilerin, tam manasıyla dişlerin kök kısmına ulaşarak burada çoğalmasından sonra meydana gelen enfeksiyonlara diş kökü iltihabı denilmektedir. Diş iltihabı,  akyuvarlar, ölü dokular ve bakterilerden meydana gelen oldukça kötü kokulu olan bir sıvıdır ve tedavi edilmediği zaman dişlere büyük oranda zarar veren bir sorundur. Son derece şiddetli olan ağrılara neden olan bu problemlerin sonuçları, diş kayıplarına bile yol açabilir. Dişler ya da ağız çiğneme esnasında ağrırsa ya da diş etlerinde şişlikler varsa bu durum, iltihaplı diş kökü olduğunu gösterir. Bunlar, dişlerin kök kanalında bulunan yumuşak dokuların iltihaplanmasından sonra ortaya çıkabilecek semptomlardan sadece az bir kısmıdır. Diş kökünde ya da çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar bazen ağrılı olmayabilir.

Diş Kökü İltihabı Bitkisel Çözüm

Diş kökü iltihabı bitkisel tedavi yöntemleriyle tamamen tedavi edilemez. Ancak, bitkisel çözümler semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Bu sorun için tercih edilebilecek bitkiler şunlardır;

  • Ekinezya Bitkisi: Anti bakteriyel bir özelliğe sahip olan bu bitki, aynı zamanda bağışıklık mekanizmasını da ciddi oranda güçlendirir. Birçok sağlık problemi karşısında etkili bir şekilde işlev gören ekinezya bitkisi, diş eti sorunlarının semptomlarını hafifletmek için de kullanılabilir.
  • Karanfil Yağı: Çok eski uygarlıklardan bu yana ağız ve diş sağlığına önemli oranda katkılarda bulunan bu bitkisel yağ, araştırmacılar tarafından diş iltihabı için önerilen bitkisel çözümlerin en başında gelir. Günümüzde diş kliniklerinde bile yer alan bu yağ, şişmiş ve iltihaplanmış diş etleri için oldukça işlev gören bir çözümdür. Bunun için sadece sorunlu olan bölgeye az miktar karanfil yağı damlatmak yeterli olacaktır. Bunun haricinde karanfil çiğnemek de tercih edilebilecek bir diğer yöntemdir.
  • Karabaş Otu: Diş eti sorunları için sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri de karabaş otudur. Bu bitki, sanguinarin isimli mucizevi bir bileşik içerir. Sanguinarin maddesi, diş macunlarının etken maddesi olarak da kullanılmaktadır. Yapılan klinik araştırmalarda, sanguinarin maddesinin ağız içindeki bakterilere karşı mükemmel bir şekilde savaştığı görülmüştür.

Diş Kökü İltihabı Ameliyatı

Diş kökü ameliyatı, dişlerin kemik içerisinde bulunan kök uçlarındaki iltihaplı olan kısmın cerrahi operasyon ile alınması işlemidir. Bazı durumlarda dişlere uygulanan kanal tedavisi, iltihaplı sorunların tedavisi için tek başına yeterli olamayabilir. Diş köklerindeki iltihaplar ve kemik yıkımları ise bu süreçte büyümeye devam edecektir. Böyle bir durumda ise cerrahi operasyon ile hasarlı olan kök uçlarının ve dokunun alınması gerekir. Diş kökü ameliyatı, genel olarak lokal anestezi altında yapılır ve uygulama, ortalama 30 ile 45 dakika kadar sürer.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Geçer?

Diş iltihabı teşhisi konulduktan hemen sonra 1 gün dahi vakit kaybetmeden tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Diş hekimi bu süreçte ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Bazı iltihap vakalarında ise antibiyotik uygulaması yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda ise kanal tedavisi işlemine geçilir. Kanal tedavisi de başarısız olursa diş çekilmesi ya da cerrahi operasyon düşünülebilir.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Diş hekimi, genel olarak iltihabı, kök kanal tedavisi ya da endodontik cerrahi uygulaması ile tedavi edecektir. Bu prosedürler, bakterileri ağızdaki boş kanallardan uzaklaştırmayı, kök kanalları tam manasıyla temizlemeyi, yeterli oranda şekillendirmeyi ve boş alanları kapatmayı amaçlar. Bu müdahaleler ile kısa sürede iltihap uzaklaştırılarak diş etleri eski sağlığına kavuşturulur.

Diş Kökü İltihabı Nelere Yol Açar?

Diş kökü iltihabı;

  • Boyun etrafında ödemler oluşmasına,
  • Yutkunmada ciddi oranda zorluk yaşamaya.
  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissine,
  • Diş etlerinin sürekli kanamasına,
  • Ağzı açamamaya ve şiddetli ağrılara,
  • Çok şiddetli ağız kokularına,
  • Yüksek derecelerde ateşe,
  • Yüz bölgesinde sıklıkla şişkinliklerin olmasına ve soğuk ile sıcağa karşı aşırı oranda hassasiyetliklere yol açar.

Diş Kökü İltihabı Belirtileri

Belirtiler arasında genel olarak şunlar bulunur;

  • Dişler fırçalanırken aniden kanamaların olması (bu durum, dişlerde iltihap olduğunu gösteren ilk belirtidir)
  • Dişleri fırçalama sırasında diş etlerinde meydana gelen şiddetli ağrılar,
  • Gün içinde sürekli diş etlerinin ciddi oranda sızlaması,
  • Sıcak ya da soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet,
  • Diş taşı oluşmasında ve çürümelerde yüksek artışlar,
  • Şiddetli ağız kokuları,
  • Kızarık ve şiş görünen diş etleri,
  • Diş etinde beyaz renkte olan iltihap görünümleri,
  • İlerleyen durumlarda dişlerde olan gevşeklikler ve şiddetli ağrılar.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Temizlenir?

Diş hekimi, tedavi için ilk olarak plakları, diş yüzeyinden uzaklaştıracaktır. Diş etlerinin durumunu da belirli aralıklarla kontrol edecektir. Plakların tam manasıyla uzaklaştırılması diş etlerinin sağlıklı olan yapısını yeniden kazandırmıyorsa gingival küretaj yöntemiyle iltihaplı olan yumuşak diş eti tamamen uzaklaştırılacaktır. Diş hekimi, bütün bu yöntemlerle beraber ilaç ile tedaviyi destekleyebilir. Aynı zamanda her diş hekimi aynı tedavi yöntemlerini seçmeyebilir. Örneğin, Antalya, İstanbul, İzmir ve Ankara’da uygulanacak yöntemler farklı olabileceği gibi Manavgat, Side, Belek, Kemer ve Lara’da da yöntemler farklılıklar gösterecektir. Tüm bu yöntemlerin başarılı olabilmesi için en önemli husus, hastanın ağız ve diş hijyen motivasyonudur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir