Diş çapraşıklıkları ve çeneler arası kapanış bozuklukları diş teli tedavisi ile başarılı bir şekilde düzeltilebilmektedir. Peki ortodontide ideal diş teli takma yaşı nedir, tedaviye kaç yaşında başlamak gerekli ve kaç yaşına kadar diş teli takılabilir? 40 lı yaşlarda diş teli takılır mı? Cevaplar klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu makalenin devamında.
Diş Teli En İdeal Olarak Kaç Yaşında Takılır?
Diş teli takılması için yaş sınırı yoktur. 6 yaşından sonra istenilen her yaş aralığında diş teli rahatlıkla takılabilir. Diş teli tedavisi için önemli olan doğru yöntem ile birlikte doğru zamanda tedavi olmaktır. Bu tedavi için en doğru zaman, süt dişleri sürecinden kalıcı dişlere geçiş dönemidir.
Bunun için 6 ile 8 yaşları arasındaki her birey, dişlerde çapraşıklık sorunları olmazsa dahi mutlaka diş hekimine görünmelidir. Çünkü bu dönemde, iç çapraşıklık semptomları ile birlikte çenedeki uyumsuzluk belirtileri kendini göstermeye başlar. Alt çene ile üst çenenin gelişme süreci de birbirinden tamamen farklıdır. Üst çene, 8 ile 10 yaşları arasında hızlı bir şekilde gelişir. Bu süreçte çene üzerinde olası bir olumsuz durum varsa diş hekimi, bu sorunu rahat bir şekilde görüntüleyebilir ve bu yaştan itibaren diş teli takılabilir.
Ortodontik problemler, çocukluk, gençlik ve yetişkinlik gibi hemen hemen her dönemde tedavi edilebilse de en erken diş teli takma yaşı ideal olarak 11 ile 14 yaş arasıdır. Bu yaştan önceki dönemlerde de sürme rehberliği tedavisi uygulanabilir.
Hangi Tür Diş Teli Kullanmam Gerekecek?
Ortodontik uygulamalar, farklı tür diş telleri sayesinde bol seçenekleri de beraberinde getirir. Diş teli türleri arasında seçim yapmak, hasta ile birlikte diş hekiminin ortak bir şekilde karar almalarıyla gerçekleşir. Diş hekimi, en uygun diş teli türünü hastaya sunar. Bu süreçte hastanın tercihi de önem arz eder. Diş teli türleri, malzeme ve yapılarına birbirlerinden ayrılırlar. Diş teli seçiminde en büyük etken yaştır. Diş teli türleri genel olarak şunlardır:
- Metal Braket: Diş teli tedavisinde en sık tercih edilen tür metal tellerdir. Uzun zamandır sıkça tercih edilen metal braketler, diğer bütün diş teli türlerine göre çok daha dayanıklıdır. Bu tür teller, özellikle de çocukların tedavisi için kullanılır. Metal braket, metal bazlı olduğu için ağız içinde belirgindir ve dişlerin dış kısmına takılırlar. Her ne kadar estetik kaygı oluştursa da metal braketler, en hızlı sonuçları verir.
- Porselen Braket: Metal braket türüne göre dıştan çok daha az bir şekilde göründüğü için diş estetiği tedavilerinde son yıllarda en fazla tercih edilen diş teli türü olmuştur. Özellikle de estetik problemi olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bununla beraber porselen braketler, oldukça hassastır ve bakım için ekstra dikkat gerekir.
- Lingual Braket: Lingual braket, genel olarak yetişkinler tarafından tercih edilir. Lingual braketler, dişlerin iç tarafında yerleştirildiği için dışarından görünmez ve bundan dolayı da görünmez diş teli olarak da isimlendirilir.
- Şeffaf Plak: Şeffaf plak türleri neredeyse dışarıdan hiç görünmez. Bu diş teli türü, oldukça zahmetsizdir ve estetik sorunlara neden olmaz. Kolay bir şekilde takılıp çıkarılan bu tellerin, temizlenmesi de son derece kolaydır. Diş hekiminin hastalara verdiği şeffaf plak, her iki haftada bir defa olmak kaydıyla hasta tarafından rahatlıkla değiştirilebilir ve böylece dişler yavaş bir şekilde hareket ettirilerek arzu edilen görüntü elde edilmiş olur.
Kaç Yaşına Kadar Diş Teli Takılı Kalacak?
Diş telinin takılı kalma süresi, tedavi planına bağlı olacaktır. Çapraşıklık ya da ısırma sorunları ne kadar ilerlemişse tedavi süresi de o kadar uzun olacaktır. Bununla beraber yaşlı hastalarda da tedavi süresi uzundur. Diş telinin takılı kalma süresi yaşa, dişlerin durumuna ve hastalara göre farklılık gösterse de genel olarak diş telleri, 18 ile 30 ay arasında takılı kalacaktır.
Diş Teli Takmanın Yaş Sınırı Var Mı Yoksa Her Yaşta Takılabilir Mi?
Kısaca söylemek gerekirse diş teli takmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Dişlerinde düzensiz dizilim, çapraşıklık ve buna benzer problemi olan çocuk, genç ya da yaşlı olan her birey, ister 20 yaşında isterse 40 yaşında olsun rahat bir şekilde her yaşta diş teli taktırabilir. Dişlere tel takmak için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmaz. İstatistiksel olarak 18 yaşın üzerinde diş teli takan oldukça fazla sayıda hasta vardır. Peki 40 yaşında diş teli diğer yaşlarda olduğu gibi kolay takılır mı?
30’lu veya 40’lı Yaşlarda Diş Teli Takılmasının Zorlukları Var Mı?
30’lu veya 40’lı yaşlarda diş teli takılmasının az da olsa zorlukları vardır. Bu yaşlarda ortaya çıkabilecek zorluklar genel olarak şunlardır:
- Dişlerin ve Çenenin Güçlü Olması Gerekir: Diş teli takılması için sağlıklı, güçlü dişlerin ve kemiklerin olması gerekir. Aksi durumda diş eti sorunları, diş çürümeleri ve kemik problemleri ortaya çıkabilir.
- Yanlış Hizalanan Dişler İçin Ek Uygulamalar Yapılır: Bazı yetişkinlerde, yanlış hizalanan dişlerin düzeltilmesi son derece zor olabilir. Bazı yapısal değişiklikler yalnızca diş teli ile tedavi edilemez. Bunun için ek uygulamalar gerekebilir.
- Tedavi, Diş Teli Takılmasından Daha Fazlasını İçerebilir: Yetişkinlerde diş teli takılmadan önce tedavi edilmesi gerekli olan başka diş sorunları olabilir. Örneğin, kanal tedavisi, dolgu ya da farklı tür diş tedavilerine ihtiyaç olabilir.
Bütün bu zorluklara rağmen yapılan çalışmalar, yetişkinlerde diş teli tedavisinin son derece başarılı olduğunu göstermiştir. Bu yüksek seviyelerdeki başarı oranı, hastaların, diş hekimlerinin tavsiyelerine ve talimatlarına titiz bir şekilde uymasından kaynaklanmaktadır.
Umarız hazırlamış olduğumuz makale sizlere diş teli ideal olarak kaç yaşında takılır ve kaç yaşına kadar takılabilir sorusunun cevabını verebilmiştir.