Diş teli mumu, diş teli uygulaması sırasında hastaların yaşayabileceği diş teli ya da braket batması sonucunda ortaya çıkabilecek sorunları kısa sürede ortadan kaldırabilmek için diş hekiminin hastalara önerdiği normal muma benzer olan yumuşak bazlı yapışkan bir madde olarak bilinir. Peki diş teli mumu ne işe yarar, yutulursa ne olur? Hazırlamış olduğumuz makalede ortodontik bal mumu nasıl kullanılır, takılıp çıkarılırken nelere dikkat edilmesi gerekli ve acil durumlarda yerine alternatif ne kullanabilirsiniz açıklamaya çalıştık.
Diş Teli Mumu Nedir?
Diş teli mumu (diş mumu olarakta bilinir); ortodontik diş teli tedavisinin sebep olabileceği ağrıları ve tahrişi azaltabilmek için özel olarak tasarlanan yapışkan bir maddedir. Bu etkili madde, tahrişi engelleyen ve ağız içindeki yaralanmaların onarılmasına zaman tanımak için mükemmel bir bariyer oluşturur.
Diş teli uygulamasında, braketlerin diş tabanlarına son derece yakın olması ve bundan dolayı da hem yanak içerisinde hem de diş etine yüksek oranda baskı yaparak ağrıya sebep olabilir. İşte bu tarz bir ağrıda diş hekimi, hastalarda yaşanabilecek bu olumsuz durumu minimuma indirmek için diş teli mumu önerir. Bu mumlar, yemek yeme ve uyku esnasında braket ile birlikte tellerin tahriş edici özelliğini yüksek oranda engeller. Diş teli mumu, yumuşak hareketlerle tahrişe sebep olan braketin üzerine sürülmelidir ve yapışabilmesi için ise az miktar basınç uygulanmalıdır. Ancak fazla baskı yapılmamalıdır. Çünkü fazla basınç olması durumda braketler, mumu keser ve hiç bir işe yaramaz.
Bu maddenin, uygulaması da çıkarması da son derece kolaydır ve maliyeti oldukça düşüktür. Sonuç olarak diş teli mumu, diş teli tedavisi gören çocuk ve yetişkinler için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
Diş teli ağrısı için evde iyi gelebilecek pratik uygulamalar ve ağrı nasıl geçer sorusunun cevabı için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz:
https://antalyadisklinigi.com/dis-teli-agrisi-nasil-gecer-ne-iyi-gelir
Diş Teli Tedavisi Sırasında Neden Mum Kullanmalısınız?
Diş teli tedavisi sırasında hastaların istedikleri tatmin eden tedavi sonucu için bazı uygulamalara başvurulması gerekir. Diş teli mumu da bu uygulamalardan biridir. Bu madde, iyi bir şekilde ağız bakımı sağlar ve tel tedavisinde özel bakım süreci sayesinde rahatlatıcı bir etki bırakır. Ağız, dil, yanakların iç kısmında braket ve tellerin sebep olacağı tahrişi en aza indirir. 2011 yılında yapılan bu çalışmada diş teli mumunun tellerin neden olduğu mukoza yaralanmasını önlemek için basit ve etkili bir yöntem olduğu belirtilmiştir. Tüm bunlarla beraber diş teli mumunun yutulması, genel olarak vücut sağlığı için olası bir problem oluşturmaz.
Ortodontik Mum Nasıl Kullanılır? Takılıp Çıkarılırken Nelere Dikkat Edilir?
İlk olarak ortodontik mum kullanmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalı ve eller, titiz bir şekilde yıkanmalıdır. Ortodontik mum şu şekilde kullanılır:
- Bu özel mumun paketi açıldığı zaman sıralı bir şekilde dizilen 3 ya da 4 tane mum çıkacaktır. Ortodontik mum, ismini bu görünümden alır.
- Bir miktar mum, avuç içine alınır.
- Avuç içine alınan küçük mum, baş ve işaret parmakları yardımıyla minik bir top haline getirilir.
- Aynanın karşısına geçilir ve tahrişlere sebep olan tel ya da braketler bulunur.
- Ağrı ve tahrişlere sebep olan tel ya da braketler belirlendikten sonra eldeki top halinde olan diş teli mumu, yavaş hareketler ile sorunlu braketin üzerine yayılır ve mumun tam manasıyla yapışabilmesi için ise bir miktar baskı uygulanır. Ancak fazla baskı yapılmamalıdır.
- Daha sonra bir süre beklenir. Eğer hissedilen sorun ortadan kalkmışsa mum uygulaması başarılı olmuş demektir.
Bu uygulama, tahriş olan alanı onarmaz ancak o bölgenin ağrısını tam manasıyla keser ve tahriş olmasını engeller. Tüm bunlarla beraber bilindiği gibi ortodontik mumlar geçici çözümlerdir. Mum ilgili alandan düştüğü zaman o bölge, yine eski haline gelecektir. Bundan dolayı eski mum çıkarıldıktan sonra yeni mum takılmalıdır. Mum takılıp çıkarılırken şunlara dikkat edilmelidir:
- Ortodontik mum, kuru bir şekilde sorunlu bölgeye yapıştırılmalıdır. Yaş olan braketin üzerine yapıştırılmaya çalışılırsa tutmayacaktır.
- Mum yapıştırılmadan önce sorunlu bölge bir peçete ya da bez yardımıyla kurutulmalı veya ağız yoluyla 4 ile 5 defa nefes alıp verilmelidir.
- Bu madde, bazı durumlarda yemek yeme esnasında ağız içinde unutularak yutulabilir. Bu durumda bir sakınca yoktur. Çünkü bu mumda insan sağlığını etkileyebilecek maddeler yoktur.
Diş Teli Mumu Neden Üretilir, Yutulursa Ne Olur?
Bütün ortodontik mumlarda kullanılan formülasyonlar, doğal ve toksik olmayan maddeler içerir. Bazı mumlar bir miktar karnauba (Brezilya bal mumu), balmumu ya da ilave bir tatlandırıcı içerebilir. Birçoğu ise parafin içerir ve tatsız formda gelir. Bu mumlar, oda sıcaklığında sert, vücut sıcaklığında ise rahat bir şekilde esneyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Ortodontik mumlar, vücuda zararlı olan maddeler içermediği için yutulduğu zaman hiçbir şekilde zarar vermez.
Alternatif Olarak Yerine Ne Kullanılabilir?
Diş teli mumu yerine şunlar tercih edilebilir:
- Şekersiz Sakız: Braket ve diş tellerinin neden olduğu tahriş ya da ağrılarda kısa süreli rahatlama için en etkili seçim şekersiz sakızdır.
- Balmumu: Balmumu, diş teli mumunun ham maddesidir olup yumuşak ve elastik bir yapıdadır. Balmumu, şekersiz sakızdan daha kalıcı bir güce sahiptir. Uygulamadan önce sorunlu alan kurutulmalıdır.
Diş teli mumu fiyatı 30TL civarında olup, diş hekiminizden, online market ve eczanelerden temin edebilirsiniz.