İmplant tedavisi hakkında araştırma yapan kişilerin en merak ettiği konulardan biri implant alerjileri ile ilgilidir. Birçok hasta bu yöndeki çekincesinden dolayı implant tedavisine karşı mesafeli kalabilmektedir; ancak araştırıldıkça korkulacak bir şey olmadığı görülmektedir. Peki hastalarda çok düşük de olsa görülen implant alerjisi nedir?
İmplant Alerjisi
İmplant alerjisi çok düşük bir oranda da olsa genellikle titanyum ve metal implantlarda görülmektedir. Metaller çoğunlukla insan vücudunda bir soruna yol açmaz. Bundan dolayı diş implantı tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır. İmplantın insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilmesi ve hareket ettirecek konumda olması zamanla istenmeyen sorunlarla karşılaşılmasına yol açmıştır.
İmplant alerjisi dendiğinde diş hekimlerinin araştırdığı konu “metal duyarlılık” olarak bilinen konudur. Metallere karşı geliştirilen duyarlılık kendini metal takılarda dahi belli etmektedir. Bu bilgiler ışığında implant alerjisi için implantın yerleştirildiği dokuda sekonder reaksiyon gelişmesi tanımı yapmak doğru olacaktır.
Uzmanlar son yıllarda yaşanan implant kayıplarını araştırdıklarında bir biyolojik ve teknik komplikasyon sonucu olmayan implant kayıplarının, titanyum alerjisinden kaynaklanmasından şüphelenmektedir. Bundan dolayı araştırmalar ve vakalardaki sorunlar genellikle titanyum dioksit alerjisine çevrilmiştir.
Titanyum İmplantlar Alerji Yapar mı?
Yapılan tüm araştırmalar ve incelemeler, titanyumun alerjik reaksiyone neden olmadığı konusunda hemfikir bir görüşün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Titanyuma bağlı alerjik reaksiyon belirtileri, çok çok nadir de olsa görülebilir.
Belirli bir alerjik reaksiyon geçmişi olan insanlarda titanyum alerjisi es geçilmemesi gereken bir konudur. Hastadan tedaviden önce alerji konusunda anamnez alınması faydalı bir işlem olarak görülür. Anamnez verilerinden elde edilen sonuçtan bağımsız olarak metallere karşı alerji testleri mutlaka yapılmalıdır.
İmplant Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Titanyum implanta alerjisi olanlar için nadir olarak görülen bazı belirtiler vardır. International Journal of Implant Dentistry tarafından yapılan bilimsel çalışmaya göre titanyum implant alerjisi belirtileri şunlardır:
- Eritem (kılcal damarlarda görülen kan toplaması, genellikle implantın olduğu bölgede görülür)
- Ürtiker (Cilt ya da dişeti üzerinde görülen kurdeşen olarak da bilinen dökülmeler)
- Egzama (dişeti ya da cilt dokusunda kaşıntılı iltihap)
- Şişlik ya da ağrı
- Nekroz (implant çevresinde hücre ya da doku kaybı)
- Kemik kaybı
- Diğer dokularda sarı tırnak sendromuna neden olan toksik reaksiyonlar. (Bu durum; akciğerleri ve solunum yollarını olumsuz etkileyebilir.)
Bu belirtilerden biri ya da birkaçını fark ettiyseniz doğrudan hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Titanyum Alerji Testi
Diş hekiminiz, diş implantınızdaki sorunun titanyum alerjisi sorunundan kaynaklandığını düşünürse, bir dizi testleri üzerinizde uygulayabilir.
Hastada titanyum alerjisi olup olmadığı, çeşitli tanı testleri ile anlaşılabilir. Yapılan farklı test çalışmalarını birbirleri ile kıyaslamak oldukça zordur çünkü tümü farklı testleri kullanır. Peki bu testler nelerdir?
Yama Testi: Bugüne kadar titanyum için standart bir yama testi geliştirilememiştir. Deri testi ile pozitif reaksiyonlar nadiren de olsa gösterilmiştir. Titanyum alerjisi üzerine yapılan klinik araştırmalarda ma testlerinin duyarlılığının tip IV metal alerjisi için yaklaşık %75 olduğu belirlenmiştir. Yama testi genel olarak epidermal antijen teması için doğrulanmıştır.
Bellek Lenfosit İmmüno-Stimülasyon Tahlil Testi: Bu test; titanyum ve diğer metallere karşı duyarlılığı saptamak için doğrulanmıştır. Ancak lenfosit proliferasyonunda, bir miktar özgünlük eksikliği olabilir.
Kan Testi: Tip IV alerjinin teşhisine yardımcı olur.
Lenfosit Transformasyon Testi: Bu test ile yapılan in vintro testler, bir alerjenle teması takiben lenfosit proliferasyonunu ölçer, lenfositler tarafından trityumlu timidin katılımına dayanır.
Zirkonyum İmplantlar Metal Alerjisi Olanlar İçin Alternatif Olabilir
İmplant tedavisi sonrasında yada yapılan testler sonucunda, metal alaşımlı olan titanyum implanta alerjisi olduğu anlaşılan bir hasta için çözüm çok basittir. Hasta alerjik reaksiyon gösterdiğinde hekimine başvurur. Diş hekimi alerjiye neden olan titanyum implantı çıkartır ve yerine zirkonyum implant yerleştirir.
Zirkonyum implant biyouyumlu bir implanttır. Yapılan çalışmalar sonucunda zirkonyum materyaline karşı alerji sorunu ortaya çıkan bir hasta görülmemiştir. Oldukça dayanıklı olan bu implant, aynı zamanda estetik olarak a gerçek dişe en çok benzeyen materyaldir. International Journal of Implant Dentistry yaptığı araştırmalarda zirkonyum implantların, titanyum implantlara alternatif olarak sunulması gerektiği raporunu vermiştir.
Neyseki artık implant alerji yaparmıi yapmaz mı, belirtileri nelerdir oldukça basit testlerle anlaşılabilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte alternatif materyal sayısıda artmaktadır.
Benim ağız alt üst komple ipmlant yaptırdım takilali üç ay oldu üst zirkon komple alt ise netal destekli porselen şuan itibariyle 20 gündür antipiyotik icyrm ciğerlerde enfeksiyon var dilim dişlere değdiği zamn acı hissi ve yanma hissi var bacak ve kollarım halsiz 20 gündür subart 20 de başladı bugüne kadar bu şekilde alt porselenleri cikartrdim implantlar duruyor 4 gündür ama dilim yanıyor acı hissi ile üstteki zirkon dişlere değen yerleri yorumunuzu ve görüşlerinizi bekliyorum