İmplant Dikişleri

implant dikişleri kaç gün sonra alınır

Hastaların tedavi sonrasında iyileşme sürecini ve osseointegrasyonu başarılı bir şekilde sağlaması için dikkat edilmesi gereken konuların başında implant dikişleri gelmektedir. Tedavi sonrasında dikişli kısımlar, ağız içinde biriken yemek artıklarından uzak tutulmalı ve dikişler alınana kadar oldukça yumuşak davranılmalıdır. Peki implant dikişleri kaç gün sonra ve nasıl alınır, alınırken acırmı, sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Önemli Noktalar

İmplant dikişleri genellikle cerrahiyi takip eden 8-12 gün içerisinde alınır.

Çoğunlukla ağrısız ve acısız bir işlem olduğu için anesteziye gerek yoktur.

Rezorbe olabilen dikişler kendiliğinden eridiği için alınması gerekmez.

İmplant Uygulamasında Hangi Tür Dikişler Kullanılır?

İmplant tedavisinden sonra yaraların ve diş eti dokusunun hızla iyileşmesi için çeşitli tip ve boyutlarda sütürlar (işlem sırasında bozulan doku bütünlüğünü sağlamaya yarayan iplik) bulunur. Yaraları kenarlarını birbirine yaklaştırmak için kullanılan sütürler emilebilir ve emilemez olmak üzere ikiye ayrılır. Yapılarına ve doğal ya da sentetik malzemelerden üretilmiş olmalarına göre ise mono-filament veya multi-filament olarak sınıflandırılmışlardır. 

İmplant tedavisinde doğru tip sütur seçimi hızlı bir iyileşme süreci için oldukça büyük önem taşır. İdeal bir süturda olması beklenen özellikelr şunlardır.

  • Kuvvetli bir gerilim sağlayarak dokuları birbirine yaklaştırabilmeli ve stabil kalmalı
  • Kullanımı kolay olmalı
  • Doku tarafından kabul edilebilir olmalı, doku reaksiyonu geliştirmemeli
  • Bakteri tutunumu an olmalı, enfeksiyona neden olmamalı

İmplant Dikişleri Kaç Gün Sonra Alınır?

İmplant cerrahilerinde iyileşme süreci; hastadan hastaya ve yapılan operasyonun mahiyetine göre farklılık gösterir. Tipik olarak, implant yerleştirildikten 8 gün sonra dikişler alınabilir. Eğer sinüs lift, greftleme gibi iyileşme süresini etkileyebilecek ve dokular arası kapanma süresini artıracak ekstra prosedürler uygulanmışsa bu süre 12 güne kadar uzatılabilir.

Şehir veya yurtdışında yaşayan, sınırlı zamanı olan veya gelme ihtimali bulunmayan kişilerde kendiliğinden rezorbe olan, emilebilir süturların alınmasına gerek yoktur. Bu iplikler herhangi olumsuz bir reaksiyona sebep olmadan yaklaşık 21 gün içerisinde erir ve kaybolur.

İyileşme Sonrası Dikişler Nasıl Alınır?

Diş hekiminiz, tedavi aşamalarını takiben yerleştirilen dikişleri çıkartırken belli bir aşamayı izler. Ağız bölgenize yapılan cerrahi işlemin aynı günü dikişleri almak için takriben 8-12 gün sonrasına randevu verilir. Bu konuda size verilen talimatları uygulamak başlıca görevinizdir. Diş hekiminiz emilebilir dikiş tercih ettiyse, dikiş aldırmak için ekstradan bir randevu almanıza gerek yoktur. Dikişler alınırken uygulanan aşamalar şunlardan ibarettir:

  1. Dikiş yapılan yer antiseptik ile temizlenir: Dikiş alınırken ağrı ya da acı hissedilmez. Bundan dolayı hastaya anestezi uygulanmaz. İlk adım olarak dikişlerin yerleştirildiği yerdeki doku temizlenir. Bölge erişilebilir bir noktadaysa hidrojen peroksit solüsyonuyla nemlendirilmiş bir parça gazlı bezle silinebilir ya da hidrojen peroksit solüsyonu veya başka bir antibakteriyel durulama ile hastadan ağzını çalkalaması istenir.
  2. Sütür yukarı kaldırılır: Diş hekiminin ipliği kesmesi gerekeceğinden, dikiş üzerinde bulunan dokudan, makas ucuna yer kalacak kadar kaldırılır. Bu işlem için çift pamuklu pense (diş cımbızı) kullanılır.
  3. Sütür ipliği kesilir: İnce uçlu makas yardımı ile kalkık sütürler kesilir. İplik diş etlerinizin yüzeyine yakın bir yerden klipslenir.
  4. Sütür yukarı doğru çekilir:Diş hekiminiz pamuklu pense ile ipliğin serbest ucunu yakalayacak ve diş eti dokunuzdan çekecektir. Bu çekme hareketi sabit ve hafif bir harekettir. İpliğin gevşek ucu diş etlerinizi oldukça kolay bir şekilde çekecektir. Dikiş ipliği çekilirken gazlı bez kullanılır; böylece işlem çok daha steril bir şekilde devam etmiş olur.
  5. Alan antiseptik ile temizlenir: Dikişlerin tümü alındıktan sonra, alındıkları yerde birkaç damla kan ya da bazı gevşek diş altıklarında biriken artıklar olabilir. Hekiminiz son temizlik olarak bölgeyi temizler ve sizden durulamanızı ister. 

Bu aşamalardan sonra dikiş alınmış olur. Dikiş alınırken ve alındıktan sonra acı ya da ağrı hissedilmez. Oldukça acısız ve pratik bir işlemdir. 

Dikişler Alındıktan Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Dikişlerden sonra geride kalan yara bakımı iyi yapılmalıdır: İpliğin geçtiği diş etinde bazı ufak delikler olacaktır. Bu açıklıklardaki kan miktarı çok düşük seviyelerde olmalıdır. Delikler rahatsızlık vermemeli ve bu durumla alakalı ağrı hissettirmemelidir. Geride kalan taze lezyon türü çok az olduğu için bu açıklıklar için özel bir önlem alınması gerekmez ve hızla iyileşmesi beklenir. 
  1. İyileşme henüz tam olarak gerçekleşmediği için yaranın açılmamasına dikkat edilmelidir: Yaranızı aşırı yüz veya ağız hareketleriyle test etmekten kaçınmanız gerekecek. Bir süre ısırıldığında bölgeye baskı uygulayacak yiyecekler yemekten kaçınmalısınız. Özellikle diliniz ile dikiş alınan bölgeyi deşmemekte yarar vardır.
  2. Dikişlerin alınması, iyileşme sürecinin bir anda tamamlandığı anlamı taşımaz. Diş eti dokunuzun alttaki kemiğe bitişik dokular kadar sıkı bir şekilde yeniden bağlanması için toplamda en az 4 ila 5 hafta iyileşme gerekecektir. Bu süreçte diş hekiminiz ile sürekli iletişim halinde kalmalısınız.
  3. İmplant ameliyatından sonra dikişlerde oluşan beyazlık genellikle yiyecek artıklarının ve bakteri plağının ipliklere yapışmasından kaynaklanır. Endişe etmenize gerek yoktur.
İmplant dikişleri alınırken acır mı?

Dikişlerin alınacağı dönemde yara kenarları artık birbirine kaynamış olacağı için, dikişler alınırken herhangi bir ağrı oluşması beklenmez. Dokunun veya bölgenin uyuşturulmasına gerek yoktur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir