Standart bir implant uygulamasında tedavi süresi vidanın kemiğe yerleştirilmesinden dişin takılmasına kadar alt çene için 2 ay, üst çene içinse 3 aydır. İmplant tedavisinin ne kadar süreceği; hastanın genel sağlık durumuna, çene kemiğinin yeterliliğine, uygulama yapılan bölgenin alt veya üst çenede olmasına göre değişir. İmplant tedavi sürecini ve bu süreyi etkileyen faktörleri detaylı olarak inceleyelim.
İmplant Tedavi Süreci
İmplant tedavisi eksik dişlerin neden olduğu problemleri gidermek için tercih edebileceğiniz en ideal yöntemlerden birisidir. Çene kemiğine yerleştirilen titanyum bir kök ve üzerine takılan protezden oluşan bu prosedür; size tıpkı eski günlerdeki gibi konforlu bir çiğneme, konuşma ve gülümseme estetiği sunar.
Her ne kadar implant uygulaması bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda kişiye özel olarak şekillendirilen bir prosedür olsa da, tüm yaklaşımlarda ortak olan belirli süreçleri vardır. Bazen bu aşamaların tamamı aynı anda gerçekleşmeye başlar, bazen ise sonraki aşamaya geçebilmek için bir önceki aşamanın tamamlanması gerekir. Standart bir implant tedavisinde karşılaşacağınız süreci şu şekilde özetleyebiliriz:
- Klinikte ilk muayene ve radyolojik değerlendirme
- İmplant ameliyat süreci
- Yara iyileşmesi ve implantın kemik ile kaynaşma dönemi
- Protez dişin yapılması ve implanta takılması
İmplant tedavi süresi klinik ve radyolojik muayenede belirlenir
İmplant tedavi süresini belirleyen en büyük basamak diş hekiminizle yapacağınız bu ilk konsültasyon ve değerlendirme aşamasıdır. Tedavinin yol haritası; sizin tedaviden beklentilerinizle birlikte bu randevuda elde edilen bulguların birleştirilmesi ile şekillendirilir.
Bu değerlendirme aşamasında estetik, konfor, maliyet ve tedavi süresi ile ilgili tüm beklentilerinizi diş hekiminizle rahatça konuşabilmeniz önemlidir. Eğer bir şirkette üst düzey yönetici yada satış personeliyseniz bir gün bile dişsiz kalmanız iş hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Aynı şekilde, aylar öncesinden hazırlıkları tamamlanmış olan düğün fotoğraflarında bir defa bile gülümsemeyen bir ebeveyn olmak benzer sosyal sorunlara neden olabilir. Sizin beklentilerinize uygun olarak farklı teknolojik üstünlüklere sahip daha hızlı iyileşen implant sistemleri tercih edilebilir.
Radyolojik değerlendirmede ise sıklıkla panoramik grafiler tercih edilir. Hassas çalışmanın gerektiği yada 3 boyutlu değerlendirmenin gerekli olduğu olgularda ise volumetrik BT taraması yapılır. Yeterli kemik varlığı prosedürün süresini belirleyen en önemli etkendir. Eğer implantın uygulanacağı bölgede hastanın yeterli çene kemiği yok ise öncelikle kemik greftlemesi yapılması gerekebilir ki bu tedavi süresinin daha fazla olmasına neden olur.
İzlenecek prosedür netleştikten sonra implant operasyonu için sizin ve kliniğinin uygun olduğu herhangi bir takvimde randevu saati belirlenir.
İmplant ameliyatı ne kadar sürer?
İmplant ameliyatı; tek bir implant için yaklaşık 10 dakika sürer. Operasyon öncesi hazırlık, anestezi ve bilgilendirme sürelerini dahil edersek yaklaşık 30 dakikada koltuktan kalkmış olursunuz. Eğer çok sayıda implant uygulaması yapılacaksa her bir vida için 10 ar dakika ekleyebilirsiniz.
İmplant ameliyatını sadece vidanın uygulanması olarak değerlendirmemek gerekir. Bazen aynı randevuda hasarlı bir dişin çekilmesi veya kırık bir kökün çıkarılması gerekebilir. Ayrıca yeterli kemiğe sahip olmayan ağızlarda kemik greftlemesi veya fazladan kemik çıkıntılarına sahip kişilerde alveoplasti gibi kemik düzeltme prosedürleri zaman alır.
İmplant ameliyatından sonra 2-3 gün kadar süren acı, ağrı ve şişlik oluşması normaldir ve ilk gün sızıntı şeklinde kanama olabilir. Ameliyattan sonraki ilk 24 saatlik sürede buz uygulaması şişlik oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Eğer kendi kendine eriyen bir iplik kullanılmamışsa operasyondan sonraki 7-10 ncu günlerde dikişlerin alınması gerekir. Yurtdışı veya şehir dışından gelen hastalarda genellikle kontrol randevusu için zaman olmaz ve kullanılan süturlar ortalama 20 günden kendiliğinden düşer.
Ameliyattan sonra şişlik oluşumunu azaltmak için ilk 24 saat buz uygulanması yararlı olabilir.
İmplantın iyileşme ve kemikle kaynaşma dönemi ne kadar sürer?
İyileşme ve implantın çene kemiğini kaynaşması aslında tamamen farklı şeylerdir. Operasyondandan sonra yara yeri iyileşmeye başlar ve 10 gün sonra tamamen yara dudakları kapanmış olur.
Cerrahi olarak yerleştirilen implantın, çene kemiği ile kaynaşması ise yara iyileşmesinden farklı bir süreçtir ve osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon terimi ilk olarak 1951 yılında tanımlanmış, 1960’ların ortalarında ise osseointegre olan implantlar diş hekimliğinde uygulanmıştır. Bu iyileşme mekanizmasını, yaranın kapanmasından daha çok kemik kırığının iyileşmesi ile benzetmek mümkündür. Bu süre ise alt çenede 6-8 hafta, üst çenede ise 10-12 haftadır.
Hızlı iyileşen implantların yüzeyi ise çeşitli teknolojiler kullanılarak farklı işlemlerden geçirilmekte ve bu kemik büyümesi mekanizması hızlandırmaktadır. İmplant iyileşme süreci hakkında hazırladığımız makalede daha detaylı bilgi bulabilirsiniz..
İmplant üzerine diş yapılması ve implanta takılması ne kadar sürer?
Artık çene kemiğinin bir parçası haline gelen vidanın üzerine planlanan tedaviye göre protez yapılması mümkündür. İmplantlar iyileştikten sonra üzerine diş takılması yaklaşık olarak 5-10 gün arasında sürer. Protezin türü, diş sayısı gibi faktörler bu süreyi uzatıp kısaltabilir.
Bu süreçte implantın ağız içerisinde görünür vaziyette olması gerekir. Eğer cerrahi uygulama esnasında iyileşme başlığı takılmamış ise; hekiminiz diş etinin şekillenmesi için bu başlığı taktıktan birkaç hafta sonra ölçü almak isteyebilir. Ancak genellikle aynı seans ölçü alınması mümkündür.
Laboratuvarda tek bir implant üzerine diş yapılması ile köprü veya komple diş yaptırma süreleri birbirinden farklı olabilir. Daha fazla dişi etkileyen tedavilerin laboratuvar aşamaları bir kaç gün daha fazla sürer.
Standart bir implant tedavi sürecini detaylı olarak açıkladık, peki ya implant ile birlikte kemik tozu ameliyatı uygulaması yapılırsa tedavi ne kadar sürer?
İmplant tedavi Süresini Etkileyen Diğer Faktörler
İmplant tedavi süresi belirli bir takvime bağlı olsa da her hasta farklı kondisyona sahiptir ve bireysel olarak değerlendirilmesi gerekir. Örneğin diyabetik bir hasta operasyon sonrası glukoz seviyelerinde dalgalanmalara neden olabilecek stresli bir dönem geçiriyor ise kaynama süresi olağandan daha uzun tutulmalıdır. Bunun gibi sistemik faktörler, kullanılan ilaçlar tedavinin genel süresini etkilediği için planlama sırasında mutlaka değerlendirilmelidir.
Ayrıca tedavi süresini etkileyebilecek birkaç faktör daha vardır:
Diş Çekimi
Her zaman diş çekimiyle birlikte aynı seansta vidanın yerleştirilmesi mümkün olmayabilir ve operasyon için çene kemiğinin iyileşmesini beklemek gerekebilir. Normal şartlarda diş çekimi ve uygulama aynı seansta yapılmıyorsa cerrahi operasyon için 40-45 gün kadar beklemek ve çekim sonrası kemik iyileşmesini bozmamak gerekir.
Uzun süreli dişsizlik nedeniyle fonksiyon dışı kalan çene kemiği zamanla erimeye başlar. Bunun gibi durumlarda kemik eklenmesi gerekebilir.
Kemik Tozu Ameliyatı
Çene kemiğinde erimeye sebep olabilecek pek çok etken vardır. Diş eti hastalığı, diş enfeksiyonu veya uzun süreli diş eksiklikleri kemik kaybı yaşamanıza neden olabilir.
Eğer vidayı sağlıklı bir şekilde destekleyecek miktardan daha az kemiğiniz varsa; implant uygulamasının mümkün olan tek yolu bu kemik miktarını artırmak veya daha kısa veya ince implant tercih etmek olacaktır.
İmplantta kemik tozu uygulaması aynı seansta yapılabiliyorsa, vida ile birlikte iyileşir ve tedavi süresini çok olumsuz eklemez. Ancak vidanın uygulanması hiç mümkün değil ve öncelikle kemik oluşturulması gerekiyorsa, bu toplam süreyi ciddi anlamda etkiler ve bu süreci 6-9 aya kadar uzatabilir.
Periodontal hastalıklarına neden olan bakteriler aynı zamanda implantlar içinde çok ciddi risk faktörüdür. Eğer yaygın periodonatl problemler yaşıyorsanız öncelikle bu hastalığın giderilmesi ve sonrasında implant tedavisine başlanılması daha uygun olabilir. Bu tür ek tedaviler de toplam sürenin artmasına neden olabilir.
Sizin ihtiyacınız olan implant tedavisi ne kadar sürer hekimlerimizle değerlendirmek isterseniz bize ulaşabilir ve bir ön görüşme randevusu ayarlayabilirsiniz.