İmplant Tedavisi ve Sigara

implant ve sigara

Tüm dünya toplumlarında olduğu gibi ülkemizde de sigara tüketimi oldukça yaygın bir davranıştır. Tütün kullanma alışkanlığının bireyin genel sağlığı üzerinde olduğu gibi; ağız sağlığı üzerinde de diş ve çene kemiği kaybı ile sonuçlanabilen oldukça büyük etkileri vardır. İmplant vidası takıldıktan sonra sigara kullanımı; hem ameliyat sonrası iyileşme döneminde hem de vida üzerine protez takıldıktan sonraki dönemlerde çeşitli sonuçlara neden olur. İlerleyen satırlarda bu potansiyel sonuçları detaylı bir şekilde anlatıyorum ama öncelikle en sık sorulan soru ile başlayalım:

Sigara kullananlar implant yaptırabilir mi?

Evet. Ancak tedavi için uygun bir aday olup olmadığınıza diş hekiminiz karar vermelidir. İmplant uygulamalarında sigara içmek tedavinin başarısını etkileyen bir risk faktörü olmasına rağmen, mutlak bir kontrendikasyon değildir. İmplant ve sigara üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda; sigara kullanan bireylerde, kullanmayanlara göre %6,5 ile %20 arasında değişen implant başarısızlığı bildirilmiştir.

Pek çok diş hekimi gibi bizde günlük sigara tüketimini 10 adetin altına düşürmenizi tavsiye ediyoruz. Her sigara içen bireyde çene kemiğindeki kemik kaybı veya periodontal hastalık aynı düzeyde değildir. Günlük 1 paket sigara gibi, tüketim miktarınıza, uygulanan tedavin türüne ve ağız içi durumunuza göre diş hekiminizin sizi mutlaka sigaranın olası tüm komplikasyonlarına karşı bilgilendirecektir.

Sigara içenlerde implant tedavisinin başarısı nedir?

Tütün kullanımı, diğer tüm terapötik prosedürlerde olduğu gibi, implant uygulamalarınında sonucunu olumsuz yönde etkiler. Sigara dumanındaki nikotin; ağız kuruluğuna neden olur, kan damarlarını büzüştürür ve dokulara giden kan akımını yavaşlatır. Dokuların ihtiyaç duyduğundan daha az oksijene maruz kalması ise bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepkiyi değiştirir. Bu nedenle tütün kullanan bireyler doku iyileşmesine daha az yanıt verir.

İmplant vidası takıldıktan sonra sigara tüketimi; vidanın çene kemiği ile başarılı bir şekilde kaynaşması olarak adlandırılan osseointegrasyonu olumsuz etkiler. Vida ile tam olarak bütünleşmeyen kemik dokusu erken ve geç dönem implant kayıplarına neden olabilir. Yapılan başka bir bilimsel araştırmada; sigara içen bireylerde meydana gelen implant başarısızlıklarının büyük çoğunluğunun implantı çevreleyen dokuların tütün dumanına maruz kalmalarından kaynaklandığı ileri sürülmüştür. Sigara tüketiminin yanında kötü ağız hijyenine sahip bireylerde 10 yıl sonraki takip muayenelerinde 3 kat daha fazla kemik kaybı olduğuda aynı çalışmada gözlemlenmiştir.

İmplant Ameliyatından Sonra Sigara İçmek İçin Ne Kadar Beklemeliyim?

Sigara kullanıyorsanız ve operasyon esnasında diş çekimleride yapılmış ise karşılaşabileceğiniz ilk sorunlardan birisi kuru soket yani alveolittir. Kuru soket; diş çekim bölgesinde biriken kanın pıhtılaşmasının bozulması ve emme hareketiyle birlikte yerinden oynaması ve bunun sonucunda açığa çıkan kemik dokusunun enfekte olmasıdır. Bu nedenle aynı gün içerisinde kesinlikle kullanmamanız ve takip eden ilk üç gün süresincede olabildiğinde kaçınmanız gerekir.

İmplantın sağlıklı olarak iyileşmesini sağlamak içinse mümkün olduğu kadar sigaraya ara vermeniz gerekir. Özellikle kemik ile kaynaşmanın sağlandığı ilk 3 ay sigaradan uzak durmanız implantınızın sağlıklı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

İmplant tedavisinde sigara kullanımı, ister ameliyattan hemen sonra olsun isterse vida ve protez takıldıktan sonra olsun yaptıranlar için oldukça büyük risk taşır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir