Diş kaplamaları, dişinizi çepeçevre saran ve koruyan bir zırh gibidir. Bu sayede çok kırılmış veya çatlamış dişleri yeniden eski gücüne kavuşturmak, ömrünü uzatmak ve estetik görünümünü iyileştirmek mümkün olur. Daimi kaplama dişler ömrünü tamamdıktan sonra, geçici dişler ise prova aşamalarında sökülerek, çıkartılması gerekir.
Hazırladığım makalede dişlere sabit olarak yapıştırılmış kaplama diş nasıl çıkarılır ve dişe zarar vermeden sökülür, zirkonyum, porselen ve geçici kaplamalarda hangi prosedürler izlenir, işlem ağrı veya acı verir mi sorularına cevap vermeye çalıştım.
Çıkarılacak Kaplama Geçici mi Kalıcı mı?
Her kaplama aynı teknikle sökülmez. Kaplamanın çıkarılması esnasında izlenecek prosedür, türüne ve diş ile bağlantı şeklinde göre değişiklik gösterir. Pratikte geçici ve kalıcı olmak üzere iki farklı türde kaplama yapılır:
Geçici kaplamalar, nihai protez hazırlanana kadar geçen süre içerisinde doğal dişleri korumak ve estetik görünümü geliştirmek amacıyla hazırlanırlar. Yapımında sıklıkla akrilik veya kompozit reçineler kullanılır. Yapısal olarak dayanıklı değildir, kolay kırılabilir ve 2-3 aydan daha uzun süre fonksiyon göstermesi hedeflenmez. Bu nedenle bu kaplamaların yapıştırılmasında kullanılan yapıştırıcılar daha yumuşak karakteristiğe sahiptir ve diş ile iyi bağlanmaz.
Kalıcı kaplamalar ise uzun yıllar fonksiyon görmesi amacıyla porselen, zirkonyum veya cam seramikten hazırlanır ve diş veya implantın üzerine daha iyi bağlanan ve sert karakteristik özellik gösteren yapıştırıcılar ile sabitlenir. Kalıcı bir kaplamanın çıkarılması ve diş üzerinden sökülmesi ise geçici restorasyonlara nazaran biraz daha karmaşık bir prosedürdür. Doğal dişlerin ve yapıların zarar görmemesi için kaplamanın kesilmesi işlemi dikkatle yapılmalıdır.
Kaplama dişlerin neden sökülmesi ve değiştirilmesi gerekir?
Kaplama dişin bozulmadan ne kadar süre kullanıldığı kişinin ağız bakımına gösterdiği özenle direkt ilgilidir. Ancak bazen kaplama ömrünü tamamlamadan, altındaki destek diş çürüyebilir ve ilgili dişe kanal tedavisi yapılmasını gerektirebilir. Diş gıcırdatma veya travma sonucu kaplamanın bir köşesi kırılabilir veya çatlayabilir.
Kaplamanın her zaman zarar görmeden çıkarılması mümkün olmayabilir ve zarar gören kaplamanın yenisi ile değiştirilmesi gerekebilir.
Kaplama ve Köprü diş nasıl çıkarılır?
- Geçici kaplama ve köprülerin çıkarılması çok basittir. Dişi yapıştıran çimento kısa süre sonra sökülmesine izin verecek türde yumuşak karakteristik özelliğe sahiptir. Diş hekimleri çoğu durumda parmak ile kaplamayı hafifçe döndürerek aradaki yapıştırıcıyı serbestleştirir ve çıkartır. Hatta bu tür kaplamaların evde kendi kendine çıkarılması bile mümkündür.
- Zirkonyum ve porselen kaplamalar çıkarılırken, aradaki sert yapıştırıcının serbestleştirilmesi oldukça zordur. Bu nedenle restorasyonun yenisi yapılacaksa, söküm esnasında doğal diş zarar vermemek amacıyla kaplama ortadan kesilerek çıkartılır. Ancak kaplama tekrar kullanılması düşünülüyorsa kron sökücü ile tekrarlayan hafif darbelerle sökülerek çıkarılması hedeflenir. Zirkonyum kaplamalar bu darbelere karşı biraz daha dayanıksızdır ve kırılabilir.
- Köprü dişlerde ise restorasyonun kesilerek çıkarılması genellikle en sağlıklı yöntemdir. Çünkü protez yapılırken, destek dişler arasındaki paralelliğe dikkat edilmemiş olabilir ve doğal dişler kırılabilir.
Çıkarılan kaplama diş tekrar takılabilir mi?
Eğer kaplama zarar görmeden çıkarılmışsa, içerisindeki yapıştırıcı siman temizlendikten sonra uyumu yeniden kontrol edilir. Eğer uyum açısından bir sorun görünmüyorsa kaplama içerisinde yeni yapıştırıcı koyularak tekrar takılabilir.
Kaplama diş sökümü zor mu, çıkarılırken acır mı?
Kaplamalar sökülürken her zaman doğal dişlerin maksimum düzeyde korunması hedeflenir. İzlenecek prosedür netleştikten sonraki süreç oldukça kolaydır. Alttaki doğal dişle arada yapıştırıcı olduğu ve temas olmayacağı için de prosedür genellikle ağrısız ve acısızdır.
Sizin ihtiyacınız olan tedavi yaklaşımı farklı olabilir ve belkide kaplamanın üstten delinerek dişin tedavi edilmesi mümkündür. Yapıştırma zirkonyum, porselen veya geçici kaplama diş nasıl sökülür, çıkarılır konusunda sorularınız varsa yorumlar kısmından iletebilirsiniz.
benim Kaplama tek parca ustcenede birtarafi sallaniyor diger tarafi saglam ne yapabilirim
Benimde aynı şekilde doktora gittim bol bol sakız çiğne lokum ye kendiliğinden çıksın ben çıkarırsam kırılır dedi bende şimdi kendiliğinden çıkmasını bekliyorum
Merhabalar ben zirkonyum diş yaptırdım 1 buçuk sene oldu alisamiyorum sürekli agizim türk yapıyor ve devamlı sallaniyormus gibi geliyor beni çok rahatsız ediyor ne yapmamı önerirsiniz
Yapılan zirkonyum köprünün uzerinde oynama yapılabilir mi
Merhaba dişletimi zirkonyum jsplsma ysptırdım, bugün dsimi olarak yspıştırmak üzere Dr uma hityim fakat, dişler geçiçi yspuşamadına karşın asla çıkartamadık.dr çok uğraştı ama çıkmadı bunları çıkartmanın başka bir yolu varmı?o bahsettiğiniz çekiç gibi bişi ile çıkartmak için uğraştı ama olmadı ne yapabiliriz.teşekkürler.
Merhaba iki üç gün önce 10 tane zirkon diş yaptırdım. Dişlerim çok büyük üst dudağımı öne doğru itiyor. Konuşurken zorlanıyorum alt dişlerine çarpıyor. Çok mutsuzum ne yapmam gerekiyor
Merhaba.köprülü zirkonyum kaplama dişlerim oynuyor gibi onu çıkartıp tekrar takılabilir mi ve fiyat bilgisi alabilir miyim