İmplant İyileşme Başlığı

implant iyileşme başlığı

İmplant tedavisi, eksik diş dişleri tamamlamak için tercih edilen en güncel yaklaşımlardan birisidir. Çene kemiğine yerleştirilen vidalar; yapay diş kökleri vazifesi görür ve gerçek dişinizden pek bir farkı kalmaz.

Diş eti şekillendirici olarak adlandırılan implant parçaları, cerrahi olarak yerleştirilen vidalar çene kemiği ile kaynaştıktan sonra, üzerine protez yapım aşamasının hemen öncesinde implantlara vidalanır.

Bu makalemizde implant iyileşme başlığı nedir, neden kullanılır, ne zaman ve nasıl takılır, işlem esnasında veya takıldıktan sonra ağrı olur mu, düşer mi düşerse ne yapılır açıklamaya çalıştık. 

İmplant İyileşme Başlığı Nedir?

İmplant iyileşme başlığı, implant üzerine takılan protez dişin etrafında sağlıklı diş eti oluşturulmasını ve dişin gerçekten diş etinden çıkıyormuş gibi görünmesini sağlamaya yardımcı olan ve sıklıkla titanyumdan üretilen parçalardır.

Özellikle estetik görünümün çok önemli olduğu ön diş implant uygulamalarında, diş etinin bu başlık etrafında şekillendirilmesi ve doku konturunun estetik olarak ideal çizgiyi takip çok önemlidir.

İyileşme Başlığı Ne Zaman Takılır?

İmplant cerrahilerinde standart prosedür implantın çene kemiğine vidalanması ve diş etinin üzerine kapatılmasıdır. Bu yaklaşımda implant ağız içerisinden görülmez ve vida, diş etinin altında iyileşerek çene kemiği ile kaynaşır. Bu tür olgularda şekillendirici; implant üstü protez aşamasının hemen öncesinde takılır. Bu çift aşamalı bir uygulamadır.

İmmediat yani hızlı implant gibi tek aşamalı uygulamalarda ise implant ve başlık aynı anda yerleştirilir ve iyileşme bu parçanın etrafında gerçekleşir. 

İyileştirme Başlığı Nasıl Takılır?

İmplant iyileştirme başlığı tamamen lokal anestezi altında takılır. Diş hekiminiz basit bir cerrahi işlem ile diş etinin üzerinden küçük bir delik açarak implant vidasına ulaşır. Vidanın üzerinde yerleştirme esnasında takılan kapama vidası sökülür ve yerine iyileşme başlığı yerleştirilir.

İmplant İyileşme Başlığı Ağrı Yapar Mı?

Diş eti iyileşmesini hızlı tutmak ve kemiği kaplayan periost dokusunu kaldırmamak için başlık takılırken genellikle çok küçük bir delikten implanta ulaşılır. İşlemden sonra o bölgede bir kesi yapıldığının farkında olmanız ve bu kesi yerinin hafif ağrı ve acı vereceğini değerlendirmeniz gerekir.

İmplant diş eti şekillendiricilerin özel tasarımlı olanları hariç, tamamının üst kısmı doğal dişi taklit edebilmesi için daha geniş olarak tasarlanmıştır. Bu yapının; takıldıktan sonra çevre dokularla uyumlu olması beklenir. Bu süreçte başlık diş etlerine hafif baskı uygulayabilir. Bu ağrıların hiçbiri dayanılmayacak derecede değildir ve tıpkı implant sonrası ağrı da olduğu gibi basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. 

Başlık takılırken diş eti ile çok fazla sıkıştırılırsa dokudaki kan sirkulasyonu bozulur ve pembe yumuşak olan doku beyazlar. Bu dolaşım sorunu; iyileşme başlığı ağrısına neden olur ve dokunun nekroze olmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle parçanın çevresinin yavaş bir şekilde genişletilmesi, oluşacak baskıyı ortadan kaldırmak için önemlidir. 

İyileşme süreci beklenirken hastanın ağzında estetik olarak kötü bir görüntünün oluşmaması ve konuşma becerisinde eksiklik olmaması için geçici sabit protezler yapılabilir. 48 saat içinde hazır hale getirilebilen bu protezlerin temel amacı, tedavi sürecinde hastanın dişsiz kalmasının önüne geçmektir. Bu süreçte hasta; gelişebilecek enfeksiyon riskine karşı ağız bakımına özen göstermelidir.

İmplant Üstü İyileşme Başlığı Takıldıktan Sonra

İyileşme başlığı takıldıktan sonra diş etinin şekillenme süreci yaklaşık 7-10 gün kadardır. Bu süreçten sonra hasta tekrar kliniğe çağrılır ve diş etini şekillendiren iyileşme başlığı çıkartılır. Daha sonra ölçü alınarak yapay dişlerin yapımına geçilir.

İşlemden sonra bölgenin temiz kalmasına dikkat etmeniz, başlık üzerinde bakteri plağı oluşumuna izin vermemeniz gerekir. Neticede ilk bir kaç gün açık yara olacağı için fırçalamakta zorlanabilirsiniz ancak 3ncü günden sonra bölgeyi rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Eğer implanta ulaşmak için büyük bir kesi yapılmadıysa özel bir önem göstermeniz veya şunu yemeliyim, bunu yapmamalıyım diyebileceğiniz bir şey yok. Rahat rahat o bölgeyle yiyip içip, unutabilirsiniz.

Bu konu işlenirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bazı tedavi işlemleri, implant, cerrahi bir müdahale sırasında takılırken iyileşme başlığı takılarak iyileşmeye bırakılır. Bu teknik her zaman uygulanmaz ancak uygulandığı durumlarda hasta ve diş hekimini bir süre daha beklemekten kurtarır. Yani hasta bir daha ekstradan dişetinin şekillenmesini bekleyip iyileştirme başlığı taktırmaya gitmez.

İmplant üstü iyileşme başlığı takıldıktan sonraki süreç mutlaka doktor kontrolünde ilerlemelidir. İyileşme başlığı düştü ve yerine hemen takılmaz ise; şekillendirilen dokular tekrardan o boşluğu hızlı bir şekilde kapatmaya başlar. Bir gün bile, dokunun boşluğa doğru uzamasına ve başlığın yeniden takılırken ağrı yaşamanıza sebebiyet verebilir.  durumunda tedavi sağlıklı bir şekilde ilerlemez.  

Diş eti şekillendiriciniz düşer ya da başka bir sorun ile karşılaşırsanız doğrudan diş hekiminize ulaşmanız gerekir. Kendi yöntemleriniz ile asla müdahale etmemelisiniz. Aksi durumda diş eti dokunuzda yaralanmalara sebep verebilirsiniz; bu da tedavinizin uzamasına sebebiyet verebilir. 

Umarız hazırlamış olduğumuz makalede iyileşme başlığı nedir, nasıl takılır ve takıldıktan sonra ağrısını nasıl yönetebilirsiniz, düştü ise ne yapmanız gerekir sorularına açıklayıcı cevaplar sunabilmişizdir. 

“İmplant İyileşme Başlığı” hakkında yorumlar

  1. Bilgiler için teşekkürler bu bilgileri para verip işlem yaptığımız Doktorlar dahi vermiyor emeğinize sağlık ilk defa bir yere içtenlikle yorum yapıyorum

    1. Mustafa sinan çevirici

      İyileşme başlığıni takarken protez öncesi başlık yamuk takildi alt cenede dişime takılıyor,doktor 15 gün sonra protez diş takılırken o yamuklugu düzeltirim dedi normal bir şey mi, yanlış giden biseyler mi var

      1. Özgül Aktepe

        Dört implant takıldı implantin birinin üstü kapanmadı. Dr damak dan kaydırma yaparak dikiş attı oda tutmadı bu işlem yapılalı 3 ay oldu hala açık bu durum beni çok endişelendiriyor kapanması için ne yapılmalı

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir