Diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, pankreas organının vücut için gerekli olan insülini üretememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından yeterli ve etkin şekilde kullanılamaması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Peki şeker hastaları implant yaptırabilir mi?
Şeker hastalarında implant tedavisi üzerinde yapılan araştırmalar, kan şekerinin kontrol altına alındığı durumlarda prosedürün sağlıklı bir şekilde yürütülebildiği sonucunu ortaya koymuştur. Diş tedavisinden önce ağız hijyenini iyileştirmek amacıyla diş taşı temizliği yapılması yararlı olur. Ayrıca hastanın üç aylık şeker ölçüm değerini gösteren HgA1c değerleri ve açlık kan glukoz seviyeleri kontrol edilmelidir. HgA1c değerinin 7.5 ten yüksek olduğu durumlarda iyileşme kontrolü açısından dikkatli olunmalıdır. Bu değerin 8 den yüksek olduğu durumlarda ise genellikle implant uygulaması önerilmez.
Şeker hastalarının doktor kontrolünde yapacakları beslenme programlarına uymaları çok önemlidir. Dengeli ve sağlıklı bir diyet için hastaya yardımcı olan ürünlerin başında diş implantı gelmektedir. Diş eti enfeksiyonları ve çürük dişlerdeki iltihaplar diyabet hastaları için risk oluşturur. Şeker hastalarında diş implantı öncesi ve sonrasında özel bir bakım uygulandığında kontrol altında olan hastalar için sorun oluşmaz.
Şeker Hastalarında İmplant Tedavisinin Başarısı
Diyabetik bireylerde uygulanan implant tedavilerinin başarı oranları çeşitli çalışmalarla incelenmiştir:
- 2013 yılında yapılan bu çalışmada şeker hastalarındada diş implantlarının başarı oranının %85,5-100 aralığında olduğu ve diyabetik olmayan hastalarla karşılaştırılabilir olduğu belirtilmiştir.
- Çalışmaların çoğu kontrollü diyabetiklerde başarı oranının, normal bireylere eşit ya da çok az farkla düşük olduğu noktasında birleşmektedir.
- Diyabet süresi bir çalışmada gözlemlenen diş implantının başarısını önemli ölçüde etkilemektedir.
- Klinik çalışmaların çoğu, diyabetik bireylerde dental implantın başarısının normal insanlar kadar iyi olduğunu göstermiştir.
Tedavinin Başarısını Artırmak İçin Alınan Önlemler
- Diyabetiklerde gelişmiş osseointegrasyon elde etmek için ameliyat öncesi ve sonrası iyi glisemik kontrol gereklidir.
- İmplant yüzey özellikleri gibi belirli faktörler, yüksek implant uzunluğu ve genişliği implantın başarı oranını arttırır.
- Hastalık kontrol altında değil ise hekiminiz tarafından diyabetiniz tekrar kontrol altınana kadar implant tedavisi ertelenmelidir.
Şeker Hastalığının Boyutunun İmplant Tedavisindeki Önemi
İmplantın çene kemiğine gömülmesi, çenenin implant ile bütünleşmesi için vücudun doğal iyileşme sürecine bağlıdır. Tedaviyi gerçekleştiren bir diş hekimi, vücudun doğal iyileşme sürecine güvenerek işleme başlar. Bu durumda diş etlerinin iyileşmesi ile alakalıdır. İmplantı diğer tedavilere oranla daha başarılı yapan en etkin özelliği; geleneksel köprü veya takma dişlerden çok daha kalıcı bir çözüm sunmasıdır.
Şeker hastalarında yaraların iyileşme süreci normal bir insanınkine oranla daha yavaş ilerler. Diş hekiminiz implant tedavisi öncesinde diyabetinizin düzenlenmesi için dahiliye uzmanınızla birlikte çalışmanızı isteyebilir. Gerekli kontroller sağlandığında güvenli bir şekilde tedaviye başlanabilir.
Diş İmplantlarının Diyabet Hastalarına Olumlu Etkileri
- Şeker hastalığı için doğru diyet programını uygulamak oldukça önemlidir. Bu tip hastalar için en doğru beslenme şekli gıdaları daha fazla çiğneyerek yutmaktır. İmplantların kalıcı yapısı gıdaları çiğnemeyi çok daha kolay hale getirir.
- Protezler hareket edebilir ve gingival sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı protez takmış bir hasta yemeğini çiğnerken çok fazla çiğneme kuvveti uygulayamaz.
- İnsanlar protezlerin neden olduğu uyumsuzluk, tahriş ve rahatsızlıktan mustarip olduklarında, daha az yemeye veya yanlış yiyecekleri yemeye ve daha yumuşak, işlenmiş, daha yüksek karbonhidrat seçeneklerine başvurmaya daha yatkın olurlar. Bu da kan şekerinin sürekli olarak yükselmesine neden olur.
Şeker hastaları implant dışı cerrahi işlemleri yaptırabilir mi?
- İlk olarak en uygun kan-glikoz seviyesine ulaşılmalıdır.
- Diş hekimi gerekli ölçümleri yapıp hastayı düşük risk grubu olarak değerlendirdiği an tedaviye başlayabilir.
- Hastadaki stres oranını azaltmak için özellikle kahvaltı ve gerekli ilaç alımının üzerinden 1-2 saat geçtikten sonraya randevu verilir.
- Bu tip hastaların tedavileri de lokal anestezi olarak ağrısız bir şekilde yapılmaktadır ancak bu anesteziler özel olarak adrenalin içermeyen ilaçlardan yapılır. Böylelikle hastanın kan şekeri istenilen seviyede tutulur.
- Tedavinin gerçekleşeceği kliniğin hijyen kurallarına uygun olması, enfeksiyona yatkınlığı olan şeker hastalarının korunması için büyük önem arz eder.
- Diyabet hastalarına cerrahi bir müdahale olacaksa (implant buna dahil) işlem öncesi diş taşı temizliği yapılmalı, işlem sırasında travma ve aşırı kuvvetten kaçınılmalıdır. Hekim gerekli gördüğü takdirde hastayı B ve C vitaminleri ile desteklemelidir.
- Sonuç olarak; diyabeti kontrol altına alınmış bir hastanın implant tedavisi ve diğer dental müdahaleler rahatlıkla yapılabilir. Bu süreçte diş hekiminiz, doktorunuzla sürekli olarak iletişim kurabilir.