Toplum arasında en yaygın görülen diş problemlerinden birisi olan diş apsesi için doğal antibiyotik var mı diye sıklıkla sorulmaktadır. Makalemizde, evde tamamen doğal yollarla ve bitkisel yöntemlerle diş apsesi nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır hakkında bilgiler yer almaktadır.
Diş Apsesi Evde Nasıl Geçer?
Diş apsesinin evde yada klinikte tedavi edilebilmesi için, apseye neden olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Eğer bu etken; çürük bir dişin içerisindeki enfekte pulpa dokusu ise klinikte kanal tedavisi yapılmalı, diş etine batan sert kabuklu yiyecek gibi bir etkense evde bu parça diş etinden çıkarılmalıdır.
Diş apsesini geçirmek için kullanılan antibiyotik veya evde şifalı bitkiler ile yapılan doğal ve bitkisel uygulamalar her ne kadar apsenin azalmasına yardımcı olsa da, etken ortadan kaldırılmadığı sürece enfeksiyon tekrarlar ve bir süre sonra yeniden ortaya çıkar.
Diş apsesi nasıl patlatılır ve boşaltılması nasıl yapılır incelemek isterseniz ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
Diş Apsesi İçin Doğal Antibiyotikler
Diş kliniğindeki en yakın randevunuza kadar olan sürede tedaviye yardımcı olması için evde uygulayabileceğiniz diş apsesi için doğal antibiyotik etkisi gösteren bitkisel çözüm önerileri şunlardır.
1- Tuzlu Su Gargarası
Ağız içini tuzlu suyla çalkalamak, apse olan dişin geçici olarak rahatlamasını sağlar. Bu yöntem, oldukça kolay ve uygun fiyatlı bir seçenek olarak bilinir. Ayrıca bu uygulama, yaraların iyileşmesini sağlar ve diş etlerini güçlendirir. Bu uygulama için yarım çay kaşığı sofra tuzu ile yarım su bardağı ılık su karıştırılır. Bu karışım ile en az 2 dakika boyunca gargara yapılır ve karışım tükürülür. Tuzlu su gargarası, gün içerisinde 2 ile 3 defa yapılabilir.
2- Karbonat
Karbonat, apseli dişi tedavi etmek için tercih edilebilecek bir başka ev ilacıdır. Karbonat, ağız içindeki plakları uzaklaştırmak için de mükemmel bir yöntemdir. Ayrıca bu madde, antibakteriyel özelliklere sahiptir. BU uygulama için yarım yemek kaşığı karbonat, yarım bardak su ve 1 çay kaşığı tuz, iyice karıştırılır. Daha sonra karışım, ağız içerisinde en az 5 dakika çalkalanır ve tükürülür. Bu uygulama, gün içerisinde 2 ile 3 defa yapılabilir.
3- Keklik Otu Yağı
Keklik otu yağı, diş apsesi için doğal antibiyotik olarak kullanabileceğiniz oldukça etkili ve işlevsel olan esansiyel bir yağ türüdür. Antibakteriyel ve antioksidan özellikler taşıdığı için bir dişin şişmesini ve olası ağrıları yüksek oranda azaltmaya yardımcı olabilir. Bu uygulama için:
- 2-3 damla keklik otu yağı, 1 yemek kaşığı herhangi bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi yağı, jojoba yağı ve zeytinyağı gibi) ile karıştırılır.
- Bir miktar pamuğa, bu karışımdan birkaç damla damlatılır.
- Daha sonra pamuk, enfekte olan bölgenin üzerinde 2-3 dakika boyunca tutulur ve pamuk çıkarılır.
- 10 dakika sonra ağız içi, ılık suyla durulanabilir. Bu uygulama gün içerisinde 2-3 defa yapılabilir.
Not: Enfekte olan bölgenin daha fazla tahriş olmasını önlemek için mutlaka keklik otu yağı, herhangi bir taşıyıcı yağla seyreltilmelidir.
4- Soğuk Kompres
Soğuk kompres, ağrı ile birlikte şişmeyi de azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunun için buz küpleri, bir beze yerleştirilir ve etkilenen bölgeye tutulur. 15’er dakikalık aralıklarla bu yöntem uygulanabilir.
Not: Buz küpleri, doğrudan hasarlı bölgeyle temas ettirilmemelidir.
5- Çemen Otu Çayı
Çemen otu, yüksek oranda antibakteriyel özelliklere sahiptir ve diş apsesi için doğal bir antibiyotik görevi görebilir. Bu etkili bitki, yaraları iyileştirir ve iltihabı azaltır. Bu uygulama için:
- Bir çaydanlığa 1 bardak su eklenerek kaynatılır ve 1-2 çay kaşığı kadar öğütülmüş çemen otu da eklenerek demlenmeye bırakılır.
- Çemen otu çayı soğuduktan sonra bir miktar pamuk, bu karışıma batırılır ve etkilenen bölgeye uygulanır.
- Bu yöntem, gün içerisinde 2-3 defa yapılabilir.
6- Karanfil Yağı
Karanfil yağı, eski çağlardan bu yana diş apsesi ve diğer enfektif durumların tedavisi için doğal antibiyotik olarak kullanılmaktadır. Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu uygulama için:
- 3 damla kekik yağı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılır.
- Daha sonra bir miktar pamuk, elde edilen karışıma batırılarak sorunlu bölgeye sürülür.
- Ayrıca bir çay bardağı ılık suya birkaç damla karanfil yağı eklenerek gargara da yapılabilir.
- Bu uygulama, gün içerisinde 3-4 defa yapılabilir.
7- Kekik Yağı
Kekik yağı, parazitleri tam manasıyla öldüren, bakterilerle savaşan ve şişlikleri azaltan bir başka güçlü doğal yağ olarak bilinir. Bu yağ da yine seyreltilerek kullanılmalıdır. Bu uygulama için:
- 2-3 damla kekik yağı ile 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı karıştırılır.
- Bir miktar pamuk, bu karışıma batırılarak etkilenen bölgeye sürülür.
- Bununla beraber 1 çay bardağına 2-3 damla kekik yağı eklenerek gargara da yapılabilir. Bu doğal tedavi, gün içerisinde 2-3 defa yapılabilir.
8- Hidrojen Peroksit
Hidrojen peroksit, bakteriyel bazlı bir enfeksiyonla savaşan mükemmel bir doğal ilaçtır. Ayrıca bu madde, olası plakları ve diş eti kanamalarını azaltmaya da yardımcı olur. Bunun için %3 oranında hidrojen peroksit ile aynı oranda su karıştırılır ve elde edilen karışım ile gargara yapılır. Bu uygulama, gün içerisinde birkaç defa yapılabilir.
9- Yağ Çekme
Yağ çekme, ağız içi ve diş sorunlarını doğal olarak tedavi etmek için tercih edilen çok eski bir uygulamadır. Yağ çekme, toksinleri dişlerden ve diş etlerinden uzaklaştırır. Yapılan bazı çalışmalara göre yağ çekme uygulaması, diş eti kanamalarını ve ağız kokusunu tedavi edebilir ve bakterilerin de azaltılmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber bu uygulamanın, ağız ve diş sağlığında etkili olup olmadığını doğrulamak için yeteri oranda bilimsel kanıt yoktur. Bu uygulama için 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, susam yağı ya da zeytinyağı ağız içine alınarak 20-25 dakika boyunca kuvvetli bir şekilde dişlerin arasında gezdirilir ve yutulmadan tükürülür. Bu yöntem, gün içerisinde 1-2 defa yapılabilir.
Not: Sabahları aç karnına yağ çekilmesi önerilir.
10- Sarımsak
Sarımsak, önemli bir ağrı giderici ve bakteri öldürücüdür. Ayrıca bu süper besin, diş apsesi içinde kullanabileceğiniz doğal bir antibiyotiktir. Bu uygulama için 1 diş sarımsak macun kıvamına gelene kadar ezilir ve sorunlu alanın üzerinde birkaç dakika boyunca bekletilir. Ayrıca her gün 1 diş sarımsak tüketilebilir. Bu uygulama, gün içerisinde istenildiği kadar yapılabilir.
11- Yeşil Çay
Yeşil çay, iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere sahiptir. Yeşil çay, doğal bir antibiyotik olarak işlev görür. Bakteri ile birlikte mikroplarla tam manasıyla savaşır ve apseli dişin çevresindeki ağrı ile iltihabı azaltır. Bu uygulama için:
- 1 bardak kadar su, orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır.
- Kaynayan suya 1 tane yeşil çay poşeti atılır ve 5 dakika boyunca demlenmeye bırakılır.
- Daha sonra yeşil çay poşeti çıkarılır ve kalan suyu çıkarmak için poşet, hafif bir şekilde sıkılır.
- Son olarak yeşil çay poşeti, sorunlu bölgenin üzerine yerleştirilir. Yeşil çay uygulaması, gün içerisinde 2-3 defa yapılabilir.
12- Zerdeçal
Zerdeçal, antibakteriyel, antienflamatuar ve antiseptik özellikleri sebebiyle diş apsesi için doğal antibiyotik görevi gören bitkiler arasında en etkilisidir. Bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve iltihabı azaltır. Bunun için:
- 1 çay kaşığı zerdeçal tozuna bir miktar su eklenir ve macun kıvamına gelene kadar karıştırılır.
- Bir miktar pamuk bu karışıma batırılır ve sorunlu bölgeye doğrudan uygulanır.
- 15 dakika sonra ağız için ılık suyla durulabilir.
- Bu uygulama, her gün 3 defa yapılabilir. Buna alternatif olarak ağız sağlığını etkileyen plak ve bakterileri uzaklaştırmak için zerdeçal gargarası da yapılabilir.
13- Bal
Bal, yaraları iyileştirmek için son derece iyi bir şekilde çalışan doğal bir antibakteriyel ajan olarak bilinir. İyileşme sürecini hızlandırarak, ağrıyı, şişlikleri ve iltihapları azaltır. Ayrıca bal, yaralara karşı da etkili bir yöntemdir. Diş apsesi durumunda bir miktar bal, doğrudan sorunlu bölgeye sürülebilir ya da her gün 1-2 kaşık bal tüketilebilir.
Umarız makalemizde paylaşmış olduğumuz diş apsesi için doğal antibiyotik önerileri evde diş apsesi nasıl geçer sorularınıza bir yanıt verebilmiştir.