Diş Apsesi Boşaltılması

diş apsesi boşaltılması

Dişin farklı bölgelerinde oluşabilen bir tür irinli bakteriyel enfeksiyon olan diş apsesi; tedavi edilmediği takdirde tüm vücudu etkileyebilen ciddi bir soruna dönüşür ve bir an önce müdahale edilmelidir. Peki diş apsesi nasıl patlatılır? Hazırlamış olduğumuz bu makalede diş apsesi boşaltılması nasıl yapılır, kendiliğinden patlarsa nolur, ne yapılmalı, öldürür mü gibi sorularının cevapları yer almaktadır.

Dişlerde meydana gelen apseler 3 farklı türde görülür: 

  • Periapikal apse; bakterilerin, dişin yumuşak bir iç katmanı olan pulpaya çürük veya travma gibi nedenlerle ulaşarak; kan, sinir, damar yapılarını enfekte etmesi sonucu oluşur.
  • Periodontal apse, ise dişi destekleyen periodontal dokuların enfekte olması sonucu gelişir
  • Diş eti apsesi ise diş kılı fırçası, kuruyemiş kabuğu gibi yabancı cisimlerin diş etlerine girmesiyle ilişkilendirilir.

Apse olmuş dişin tedavisinde öncelikli hedef sebep olan etkenin uzaklaştırılması ve apsenin bir an önce boşaltılmasıdır. 

Diş apsesi boşaltılması öncesi

Diş hekimleri sıklıkla enfeksiyonu kontrol altına almak ve lokalize etmek için antibiyotik tedavisine başvururlar. Ancak ortaya çıkan şişliğin kenarları belirgin ve düzensiz yayılım göstermiyorsa sıklıkla antibiyotik tercih edilmez.

Klinikte diş apsesinin cerrahi olarak boşaltılmasını engelleyebilecek bazı kontrendikasyonlar mevcuttur:

  • Yüksek ateş ve taşikardi gibi bulguların eşlik ettiği enfeksiyon hızlı bir yayılım gösteriyorsa
  • Hastanın nefes alıp vermesini zorlaştıracak derecede üsy havayolu tıkanlıklığı varsa
  • Cilt altı ve geniş yayılım gösteren şişlik varsa,

Bu tür hastaların acil servis veya hastane ortamında tedavisine devam edilmesi daha uygundur. Ayrıca hamileliğin 1 nci trimesterinde bu tür cerrahi girişimler için mutlaka aciliyet değerlendirilmesi ve hastayı takip eden hekimle konsültasyon yapılmalıdır.

Kalp rahatsızlıkları bulunan ve risk teşkil eden hastalarda apsenin boşaltılmasından önce endokardit gelişimi için antibiyotik profilaksisi yapılır.

Diş apsesinin boşaltılması için şişlik nasıl patlatılır?

Apsenin tam olarak lokalizasyonunu, sınırlarını ve yayılım gösterdiği dokuları incelemek için diş hekiminiz panoramik röntgen alabilir. Prosedür ise şu aşamaları içerir:

  • Uygun lokal anestezi yöntemi ile ilgili bölge uyuşturulur. Apsenin daha derin dokulara yayılımı gerçekleşebileceği için genellikle bölgesel anesteziler tercih edilir. Anestezinin etki süresi standart prosedürlerden farklı olduğu için genellikle 5-10 dakika kadar uzunca bir süre beklemek gerekir.
  • Bu bekleme esnasında povidon iyot veya klorhexidin solüsyonları ile hastaya ağız çalkalaması yapması istenir.
  • Diş hekimi parmakları vasıtası ile apseyi palpe ederek fluktuasyonu yani hareketlerini inceler. 
  • Apsenin en dalgalı hareekt gösterdiği tepe noktasından 1-2 cm genişliğinde bir kesi yapılır. Kesi dik olarak yapılır ve alttaki kemik dokusuna kadar ulaşılır.
  • Açılan boşluktan apse dışarı doğru boşalmaya başlar. Gerekli olgularda el aletleri vasıtası ile apsenin patlatıldığı drenaj sahası serbestleştirilir ve iltihabın rahatça akması sağlanır.
  • Büyük bir enjektör ile iltihabın boşaltıldığı alan serum fizyolojik ile yıkanır ve temizlenir.
  • İnatçı ve büyük enfeksiyonlarda yineleyen iltihabın akmaya devam etmesi için bir drenaj kauçuk takılır ve bölgeye dikilerek sabitlenir. Bu şekilde dışarı akan iltihabın kuruması kolaylaşır.

Tamamlayıcı tedavi

Hastadan işlemden sonra; sık sık sıcak ve nemli kompres uygulaması yapması istenir.

Bir sonraki randevuya kadar geçen süreçte ağrıyı azaltmak için hekimin önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Diş hekimi bı süreçteki ilk bir kaç gün tuzlu su ile ağız gargarası yapmanızı isteyebilir. 

Diyabet gibi bir sistemiz rahatsızlığınız varsa kan şekerinizi bu süreçte daha dikkatli takip etmeniz gereklidir. İşlemden sonraki günlerde sıvı gıdalar tüketmeye gayret edin. Bu sayede daha fazla gıda tüketebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Ayrıca diş apsesi için doğal antibiyotik etkisi gösteren ve evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemlerle ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz.

diş apsesi nasıl patlatılır

Diş apsesi kendiliğinden patlarsa ne yapılmalı?

Dişlerde meydana gelen apseler ancak ve ancak enfeksiyona neden olan etkenin ortadan kaldırılması ile tedavi edilebilirler. Diş kök ucundaki apseler kendiliğinden patlarsa ağrı azalmaya başlar ancak iyileşme olmaz. Sebep olan dişin çekilmesi veya kök kanal tedavisi ile iltihaplı dokuların temizlenmesi gereklidir.

Diş apsesi patlarsa öldürür mü?

Apse problemi yaşayan hastaların büyük çoğunluğunun en sık yaptığı internet aramalarından biriside diş apsesi kendiliğinden patlarsa nolur, öldürür mü sorusudur. Sorunun cevabı ise basit, apse patlarsa öldürmez, kronikleşir. Uzun dönemde bu kronik iltihap; vücutta zararlara ve başka hastalıklara zemin hazırlar. Bu nedenle apse kendiliğinden patlasın yada patlamasın en kısa zamanda bir diş hekimini ziyaret etmek ve apsenin tedavisinin gerçekleştirilmesini sağlamak gerekir.

Umarız hazırlamış olduğumuz makalede diş apsesi boşaltılması süreci ve nasıl patlatılır sorusuna cevap bulabilmişizdir

“Diş Apsesi Boşaltılması” için 2 yorum

  1. Vallahi mükemmel anlatım yapmışsınız. Hem dişimin ağrısı için hem de safram için antibiyotik kullandım. İltihap dişimin altından patladı. Şişiyor, akıtıyorum, yine şişiyor. Mecbur tekrar akıtıyorum. Doktora gidilmeli yazmışsınız. Randevulara bakıyorum hep dolu. Özele git diyeceksiniz. Para yok. Artık ölünce iltihabın tedavisini yaptırırım.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir