Diş Kaplaması Kaç Yaşında Yapılır?

diş kaplaması kaç yaşında yapılır

Ağızda yaşam boyu değişiklikler olur. Zaman içerisinde hasar gören dişlerin kaplamalar ile restore edilmesi gerekir. Pek çok insan diş kaplamaları ile ileriki yaşlarda tanışsa da çocuklar gibi küçük yaşlarda ve genç bireylerde kaplanmasını gerektiren durumlar vardır. Peki bir dişin ne zaman kaplanması gerekir ve diş kaplaması en erken kaç yaşında yapılır?

Dişi ne zaman kaplama gerekir?

Günümüzde her ne kadar pek çok kişi kaplama tedavisini estetik nedenlerden dolayı tercih eder. Ancak tıbbi gereklilik olarak dişin yapısal bütünlüğünü bozan bazı durumlarda dişin kaplanması gerekir:

  • Travma gibi nedenlerde dişin kırılması sonucu kaybedilen diş dokusu büyük ise dolgunun diş üzerine yapışması her zaman mümkün olmaz.
  • Tedavi edilmemiş diş çürükleri çok ilerlediğinde bu tür dişlere kanal tedavisi yapılması gerekir. Kanal tedavisi görmüş dişler zamanla su kaybettiği için kırılganlaşarak zayıflar. Kanal tedavisi sonrası yapılan diş kaplaması ömrünü uzatır.
  • Dişteki çürük çok geniş ise, yapılan diş dolgusu hacimsel olarak büyük olduğu için hem daha kırılgandır, hemde az miktarda mine dokusuna temas ettiği için tutuculuğu zayıftır. Bu tür dişlerin kaplanması dişin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur.

Yaş gruplarına göre diş kaplama malzemesi değişir mi?

Günümüzde diş kaplamaları sıklıkla metal, porselen ve zirkonyumdan yapılmaktadır. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar ve gençlerde de kaplama dişin estetik görünümü önemli bir faktördür. Çocuklarda ve genç erişkinlerde kaplama dişlerin başarısını ve ebeveynlerinin memnuniyetini değerlendiren bir araştırmaya göre, zirkonyum kaplamalar klinik olarak en kabul edilebilir restorasyonlar olarak bulunmuştur.

Kaplama diş kaç yaşında yapılır?

Diş kaplaması yapılması için minimum yaş sınırı yoktur. Süt dişleri de dahil olmak üzere; dişin çürük, kırık ve aşınma gibi nedenlerle hasar gördüğü durumlarda çocuklarda ve erişkinlerde diş kaplaması yapılır.

Estetik nedenlerden dolayı bir veya birkaç farklı dişin kaplanması gerekiyorsa kişinin 16 değilde en az 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Yapılan araştırmalarda değişik yaş grupları arasında dişlerin kron büyüklüklerinin farklı olduğu tespit edilmiştir. Genç erişkinlerde diş kaplaması yapılırken kemik gelişim süreci devam ettiği için, kaplamaların birleşik veya ayrı ayrımı yapılacağına diş hekimi karar vermelidir.

Çocuklarda süt dişlerine kaplama yapılır mı?

Çocuklar ilk süt dişleri sürmeye başladığı andan itibaren düzenli olarak ağız ve diş muayenelerini yaptırmalıdır. Süt dişleri belirli bir yaşa kadar ağızda kalırlar. Daha sonra bu dişlerin yerini daimi dişler çıkar. Bu nedenle kaplamalar süt dişlerinde çok tercih edilmez. Ancak çocuk yaşlarında diş kaplaması gerektirebilen bazı durumlar vardır. Bunları özetlemek gerekirse:

  • Süt dişi yerine alttan daimi diş gelmiyorsa
  • Çok erken yaşlarda süt azı dişine kanal tedavisi yapılmışsa
  • Diş gıcırdatma veya erozyon veya her ikisinden kaynaklanan ciddi aşınma varsa,
  • amelogeneis veya dentinogeneis imperfecta gibi rahatsızlıklr nedeniyle dişler düzgün bir şekilde oluşmamışsa
  • Biberon çürüğü nedeniyle hasar gören ön dişlerin tedavisinde,
  • Travma nedeni ile oluşmuş olan hasarlarda

Çocuklara yapılan kronlar, dişin düşme zamanı geldiğinde dişle beraber düşeceklerdir. Kaplama yapıldıktan sonra ekstra bir işlem yaptırmasına gerek olmaz.

Siz kaplama dişinizi kaç yaşında yaptırdınız? Yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir