Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

diş teli ağrısı

Diş teli, aşırı kalabalık ya da çapraşık olan dişleri düzeltmek amacıyla tercih edilen bir ortodontik tedavi türüdür. Her hastada ağrı durumu farklı olsa da birçok hastada diş teli takıldıktan ve teller sıkıldıktan sonra birkaç gün boyunca minimal düzeyde ağrı ortaya çıkabilir. Peki ya diş teli takılırken acıtır mı, ağrısına ne iyi gelir? Diş teli ağrısı, diş hekiminin tavsiye edeceği öneriler ile iyi bir şekilde tolere edilebilir. Hazırlamış olduğumuz makalede diş teli takıldıktan sonra ağrı normal mi, ortodontik uygulamalar neden ağrı yapar, nasıl geçer, evde ağrıyı ne hafifletir anlatmaya çalıştık.

Diş Teli Ağrısı

Diş teli tedavisi sırasında bazı durumlarda minimal düzeyde ağrılar hissedilebilir ve normaldir. Bu ağrıların bazıları diş teline alışma süreci ağrısı, bazıları ise bu süre içerisinde ekstra yaşanabilen durumlar olarak bilinir. Diş telleri takılırken dişlerde genel olarak herhangi bir sızı ya da ağrı durumu olmaz. Ancak teller, braketlere diş teli lastiği ile takıldığında dişlerin belirli yönlere doğru çekilmesinden dolayı küçük çaplı baskı hissedilir. Diş teli lastiği ağrısı, tedaviden sonraki ilk birkaç hafta boyunca kendini yoğun olarak hissettirebilir.  Bu süreçte diş ve ağız ile diş teli arasında bir uyum süreci yaşanacaktır. Diş telleri takılı kaldıkça zaman içerisinde dişler, şekillenmeye başlar. Tüm bunlarla beraber tel tedavisi sürecinde bazı zamanlarda diş hekimi, teller üzerinde oynamalar yapabilir. Bu gibi durumlarda da oldukça az da olsa minimal düzeyde bir acı hissedilebilir. Diş teli takıldıktan sonraki ilk birkaç hafta süresince aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir: 

  • Özellikle de çiğneme esnasında dişlerde ve diş etlerinde basınç ile birlikte düşük seviyede ağrı,
  • Yanakların iç kısmında sürtünmeden kaynaklanan yaraların çıkması ve ağrı oluşması,
  • Dil üzerinde kesiklerin oluşması. 

Genel olarak diş teli dişimi acıtıyor diye geri dönüş yapan hastalar için diş hekimi, aşağıda açıkladığımız ağrıyı hafifleten bazı önerilerde bulunacaktır. Çoğu hasta, bir ay içerisinde diş teline tam manasıyla alışır ve daha sonraki aylarda ise hiçbir şekilde ağrı, acı ya da basınç hissi oluşmaz. 

Peki diş teli tedavisi sırasında yapılan uygulamaların oluşturduğu ağrı ne kadar sürer?

Diş Teli İlk Takılırken Acır mı?

Diş teli takılmadan önce ilk etapta diş hekimi, hastanın ağız içine ağızlık takacaktır. Bunun nedeni dudaklar ile birlikte ağzın tam manasıyla gerilmesini ve dişlerin çok daha net bir şekilde görünmesini sağlamaktır. Bu şekilde uygulama, çok daha kolay ve konforlu bir şekilde yapıltır. Hastanın ağzı, belirli bir süre boyunca açık duracağı için hasta, bir miktar rahatsızlık yaşayabilir. Ancak bu uygulama, sonraki aşamada acı, sızı ya da ağrıya neden olmaz. Daha sonra diş hekimi, dişler için gerekli olan medikal yapıştırıcı maddeleri sürer ve braketleri teker teker yapıştırır. Bütün braketler takıldıktan sonra teller, braketlerin arasından geçirilerek tedavi tamamlanır. Diş tellerinin takılması diş hekiminin el becerisine bağlı olsa da genel olarak 30 ile 45 dakika kadar sürer. 

Diş Teli Takıldıktan Sonra Periyodik Ayarlamalar Sırasında Hafif Ağrılar Olabilir

Diş telleri takıldıktan sonra genel olarak her ay en az bir defa diş hekimi denetiminden geçmek gerekir. Diş hekimi, diş tellerinin istendiği gibi işlev görüp görmediğini kontrol edecektir ve bu süreçte ortodontik ayarlamalar yapacaktır. Bu ayarlamalar tipik olarak yayların gevşetilmesi ya da sıkılmasını içerir. 

Ortodontik ayarlamalar sırasında gevşemiş olan diş telinin tekrar sıkılması dişler üzerinde hareket etmeleri için kuvvet uygular. Hareket eden dişler üzerinde oluşan ağrı bir kaç gün içerisinde azalarak kaybolur.

Diş Teli Çıkarken Acıyor mu?

Diş telinin çıkarılması için özel olarak üretilen pensler bulunur. Son derece kısa bir sürede tamamlanan diş teli çıkarma uygulaması oldukça basit bir işlemdir. Diş tellerini çıkarma uygulamasında hastalar, hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezler. Diş teli çıkarılması işlemi, 1 ile 2 dakika kadar kısa bir sürede tamamlanır. Diş teli tam manasıyla çıkartıldıktan sonra diş minesinin üzerindeki, diş teli takılırken teli sabitlemek amacıyla tercih edilen yapıştırıcılar da temizlenmeye başlanacaktır. Diş teli yapıştırıcılarını temizleme işlemi de son derece önemlidir. Çünkü dişlerin üzerindeki teller çıkarıldıktan hemen sonra arta kalan yapıştırıcıların çıkarılması sırasında diş minesinin hiçbir şekilde zarar görmemesi gereklidir. Bu yapıştırıcıları temizlemek için özel bir şekilde üretilen malzemeler bulunur. Bu temizleme işlemi ise genel olarak 10 ile 15 dakika kadar sürecektir ve bu işlem esnasında hiçbir şekilde ağrı olmaz. 

Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

Diş teli tedavisinden sonra ortaya çıkan bazı ağrılar özellikle de ilk gün, teller sıkıldıktan sonra kendini belli eder ve bu ağrı durumu son derece normaldir. Ancak bazı ağrı durumlarında mutlaka diş hekimi ziyaret edilmelidir. Bu ağrı türleri şunlardır: 

  • Dişlerde ani gelişen keskin bir ağrı ya da diş etlerinde lekelerin ortaya çıkması, 
  • Genellik çıkıntılı olan bir telden dolayı ortaya çıkan ağrı, 
  • Kanama,
  • Braketlerin gevşemesi ya da düşmesi, 
  • Diş telleri sıkıldıktan sonra beş günden fazla süren ağrı, 
  • Sıcak ya da soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet durumu. 

Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı, her hastada farklı seviyelerde ortaya çıkabilir. Ancak bu ağrıyı, tecrübeli ve iyi bir ortodontist, en aza indirebilir. Bunun için ortodontist seçimi de tedavi için son derece önemlidir. Prosedür sırasında ortaya çıkan ağrılar genellikle basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Ayrıca süreç esnasında ilaç harici diş teli ağrısına ne gibi uygulamalar iyi gelir diye soracak olursanız işte sizin için ağrıyı hafifletebilecek 10 tavsiye:

Diş Teli Ağrısına İyi Gelebilecek 10 Tavsiye

  1. Oral Anestezikler: Oral anestezikler, dişleri ve diş etlerini yüksek oranda duyarsızlaştıracaktır. Böylece diş teli ağrısı, kısa sürede kesilecektir. 
  2. Ağrı Kesiciler: Uygulamadan sonra diş hekimi, ağrı kesiciler önerecektir. Ağrı kesicilerin kullanılması, ağrı ve sızıların kısa sürede ortadan kaybolmasını sağlar. Bu hususta dikkat edilmesi gerekli olan en önemli nokta, diş hekiminin talimatlarına uymaktır ve ilaçları önerildiği oranda kullanmaktır. 
  3. Buz Kompress: Buz kompress uygulaması, iltihabı azaltır ve ağız içini uyuşturur. Bu yöntemden sonra ağrı hissedilmez. Diş teli ağrısını gidermek için yanaklara buz kompress uygulanabilir. 
  4. Buzlu Su: Buzlu su içmek de diş teli ağrısına iyi gelecektir. Ağrı esnasında bir miktar buzlu su içilebilir.  
  5. Yumuşak Gıdalar: Tel tedavisinden sonra sert gıdaların tüketilmesi, ağrının artmasına ve tellerin zarar görmesine neden olur. Bundan dolayı tedavi süresince yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. 
  6. Diş Teli Mumu: Ortodontist, dudakların, yanak içinin ve diş etlerinin zarar görmemesi için diş teli mumu önerebilir. Diş teli mumu, braketlerin keskin olan uçlarının ağız içini tahriş etmesini önleyen bir bariyer oluşturacaktır. 
  7. Tuzlu Su: Soğuk uygulamalar son derece işe yarasa da bazı durumlarda ılık tuzlu su gargarası da tercih edilebilir. Bu uygulama, ağız ve diş etlerinde, tellerden dolayı ortaya çıkabilecek yara ya da kesikleri onarmaya yardımcı olacaktır.
  8. Diş Eti Masajı: Diş etlerine, dairesel bir şekilde hafif çaplı masaj yapmak da ağrıya ve diş eti şişmesine iyi gelecektir.  
  9. İyi Diş Hijyeni:  Ağrı ve rahatsızlıkları en aza indirmek için dişlere ve diş tellerine bakım yapmak gerekir. Bunun için gün içerisinde en az iki defa dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. 
  10. Sabır: Muhtemelen bu tedavi sürecindeki en önemli husus sabırlı olmaktır. Bunun için tedavinin sonunda kavuşulacak olan daha sağlıklı ve güzel bir gülümseme hayal edilmelidir.

Tel Takıldıktan Sonra Dikkat edilmesi Gerekenler

Tel takıldıktan sonra şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Soda da dahil olmak üzere bir süre asitli içeceklerden uzak durmak gerekir. 
  • Çekirdeği bulunan yiyecekler ve özellikle de meyveler, mutlaka çekirdekleri çıkarılarak tüketilmelidir. 
  • Lokum ve sakız gibi yapışkan olan yiyecekler, braketlere yapışabileceği için hiçbir şekilde tüketilmemelidir. 
  • Elma, armut, pizza ve et ürünleri gibi sert olan yiyecekler tüketilirken son derece dikkat edilmelidir. Çünkü bu yiyecekler, teller ile birlikte braketlere ciddi oranda hasar verebilir. 
  • Tost ve sandviç gibi yiyecekler de parçalara ayrılarak tüketilmelidir. 
  • Çerezler, cips ve kuruyemişler, tedavi süresince tüketilmemelidir. Bu yiyeceklerin tümü telleri ve braketleri yüksek oranda yerinden oynatabilir. 
  • Çorba, tavuk, sulu gıdalar, deniz ürünleri ve makarna gibi yumuşak yiyecekler rahatlıkla tüketilebilir. Ancak yine de tüketilecek olan bütün gıdalar parçalara ayrılmalıdır.

Daha konforlu bir tedavi süreci geçirmenize yardımcı olması amacıyla hazırladığımız diş teli kullananlar için yemek listesi önerilerimize göz atabilirsiniz.

Umarız diş teli ağrısı hakkında hazırlamış olduğumuz bu makale, sizinde tel takıldıktan sonra ortaya çıkan ağrı ve acılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir