İmplant Kokusu

implant kokusu nasıl giderilir

İmplant yaptıran pek çok kişi operasyondan sonra uyuşukluğun geçmesi ve ağrıların azalması ile birlikte ağzındaki tad değişikliğini fark eder. Tipik olarak ağız içerisinde gerçekleştirilen implant uygulaması gibi her cerrahi işlemden sonra, yara çevresinde biriken kan pıhtısı tad ve koku değişikliğine sebep olur. Bu tür rahatsızlıklar yara yerinin kapanmaya başlaması ile kaybolur.

Peki daha önceden yapılmış ve üzerine protezi takılmış olan bir implanttan koku geliyorsa? İşte bu tür bir rahatsızlık yeni başlayan bir enfeksiyonun belirtisi olabilir ve dikkatli yaklaşılmalıdır. Hazırladığımız bu makalede implant ağız kokusu yapar mı, ne tür sorunlar olabilir, nasıl giderilir açıklamaya çalıştık.

İmplant Koku Yapar Mı?

İmplant tedavisinde kullanılanılan titanyum doku dostu bir materyal olduğu için herhangi bir koku yapması beklenmez. Ağızdan gelen kötü kokunun nedeni bakterilerdir ve implantın hammaddesinde bakteri bulunmaz. Ancak tedaviden sonra birşeyler yolunda gitmiyorsa bu bakteriler implant ve protez yüzeyine tutunup çoğalabilir ve koku oluşumuna neden olabilir. Önce implant diş kokusu nedenleri sonrasında da nasıl giderilir çözümlerini konuşalım.

İmplanttan Sonra Oluşan Ağız Kokusunun Nedenleri

Eğer implantınız henüz yeni yerleştirildiyse operasyon bölgesindeki kan pıhtıları kötü bir tat ve koku oluşumuna neden olabilir. Hastalar sıklıkla tedavinin erken evrelerinde bu pıhtının yanında implant dikişleri çevresinde biriken bakteri plağı nedeniyle tad değişikliklerinden bahseder.

İmplantların koku yaptığı düşüncesi, protez yapıldıktan sonra implant ve protezlerin arasında boşluk kalması sonucunda bu boşluğa kan ve tükürük gibi bakteri üretebilecek şeylerin birikmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu kokunun nedeni implant değil, parçalar arasında biriken bakteri artıklarıdır. Bu durumdan rahatsız olan bir hasta ağız ve diş bakımını düzenli sıklıklarla yapmalı ve mutlaka hekimine başvurmalıdır.

Kötü kokuya neden olan bir diğer neden ise kemik erimesi neticesinde ağız içerisinde görülebilir duruma gelmiş olan diş implantlarının yüzeyinde biriken bakteri plağıdır. Bu plaklar, tıpkı gerçek bir dişte oluşuyormuş gibi hızla gelişebilir. Dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi, oluşan plağın zamanla kötü kokmasına neden olur. Plak birikimi ileri boyutlara ulaşırsa diş eti iltihabına yol açabilir. Diş eti hastalıkları zamanla dişlerinizi kaybetmenize dahi yol açabilir; bundan dolayı dişlerinizi her gün en az iki kere fırçalamalı, hekiminize düzenli aralıklarla kontrole gitmelisiniz.

İmplant kokusuna neden olan bir diğer faktör ise diş aralarına sıkışan yemek artıklarıdır. Dişlerinizin arasında yemek artıkları kalırsa bu bakteri üretimine ve kötü kokuya neden olur. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipleri ile fırçanın ulaşamadığı noktalardaki yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Böylece yemek artıkları nedeni ile oluşabilecek kötü kokunun da önüne geçilir.

İmplanttan Sonra Ağız Kokusu ile Birlikte Diğer Belirtilere Dikkat Edilmeli

Tedaviden sonra oluşan kötü kokunun ana belirtilerinin dışında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İmplant tedavisinden sonra bir an da ortaya çıkan kötü koku enfeksiyon sonucu olarak da ortaya çıkmış olabilir.

Enfeksiyon, tedavi sonrası hastaların hekimlerine başvurdukları sorunların başında gelmektedir. Peri-implantitler yaygın bir enfeksiyon türüdür. Literatürde bir tip diş eti hastalığı olarak geçen bu sorun ileri boyutlarda kemik kaybı, iltihap ya da başarısız bir implant gibi ciddi sorunlara yol açabilir. İmplant tedavinizden aylar sonra dahi bu enfeksiyon oluşabilir.

Enfeksiyonun gelişip yayılması ise bazı vakalarda yılları bulabilir. Bu elbette bir kıstas değildir. Yapılan incelemelerde bazı vakaların çok çabuk geliştiği, bazılarının gelişiminin ise daha yavaş ilerlediği görülmüştür.

İmplant tedavinizi olduktan sonra enfeksiyon şüphesi yaşıyorsanız şu belirtilere dikkat etmeniz gerekir:

Ağızda Oluşan Kötü Koku ya da Nefes: İmplantlar enfekte olursa kötü bir koku oluşuma neden olurlar. Bu ağız kokusu ağzınızın içinde kötü bir tat hissetmenizi sağlar. Böylece hem siz, hem de çevreniz bu durumdan büyük bir rahatsızlık duyar. Dişlerinizi düzenli bir şekilde fırçalamanıza ve diş ipi kullanmanıza rağmen ağzınızda kötü bir tat ve koku hissediyorsanız acil olarak diş hekimine görünmeniz gerekir.

İrin ve Kanama: Diş etlerinde görünen irin ve kanamalar hiç de masum belirtiler değillerdir. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken sık sık kanama olması enfeksiyon belirtilerinin başında gelir.

Ateş ve Ağrı: Bakteriyel enfeksiyon oluşan bölgede ağrı oluşabilir. Vücudunuz enfeksiyon ile mücadele ederken ateşiniz çıkar ve direnciniz azalır. Kendinizi yorgun hissedersiniz.

Çiğneme Problemleri: Stabil olamayan bir implant çiğneme sorunlarının oluşmasına yol açar. Çene kemiğinize bağlı olan bir implantta çiğneme sorunu olmaz.

Gevşemiş İmplant: Eğer implantınız sürekli sallanıyor ve düşecekmiş gibi hissettiriyorsa, enfeksiyon kapmış olma ihtimali bir hayli yüksektir. Bu durumda mevcut implantınızı kontrol ettirmeniz ve gerekiyorsa yenisi ile değiştirmeniz için diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.

İmplant Kokusu Nasıl Giderilir?

İmplant kokusundan kurtulmanın en etkili yolu, ağız ve diş sağlığınıza gerekli önemi göstermekten başlar. Her ne kadar gerçek olmasa bile, en az gerçek diş gibi hassas bir şekilde bakımı yapılmalı ve temizlenmelidir. Diş fırçası diş ipi ve gargara en etkili ve pratik bakım ürünleri arasındadır.

İmplantın diş eti ile temas ettiği bölgeye özellikle dikkat edilmelidir. Enfeksiyon sadece tedaviden kısa bir süre sonra değil, diş etinin zamanla çekilmesi ile aylar sonra da oluşabilir. Diş etleri ve implant arası bakımınızı iyi yaparak, kendinizi kötü ağız kokuları ve enfeksiyona karşı korumuş olursunuz.

Ağız ve implant sonrası bakıma gerekli özeni gösterdiğiniz halde koku devam ediyorsa protezlerin değiştirilmesi ve implant çevresindeki diş eti sağlığının gözden geçirilmesi gerekebilir.

Umarız hazırladığımız makale implant koku yapar mı, ağız kokusu nasıl giderilir sorusunun cevabı olabilmiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir