Dünya’da her yıl milyonlarca implant uygulanmaktadır ve diğer tüm tedavi prosedürlerinde olabildiği gibi nadirende olsa başarısızlık görülebilir. Eğer tutmayan bir implantınız olduğundan şüpheleniyorsanız okumaya devam edin. İlerleyen satırlarda implantın tutup tutmadığı nasıl anlaşılır, başarısız olup tutmazsa belirtileri ve nedenleri nelerdir, sonrasında ne olur detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştım.
İmplantın kemiğe kaynaması nasıl anlaşılır?
Diş implantları; yapay diş kökü ve üzerine gelen restorasyon olarak 2 bölümden oluşur. Genellikle saf titanyum ve alaşımlarından elde edilen implant vidası çene kemiğine yerleştirildiğinde; canlı kemik hücreleriniz implant üzerindeki yüzeyle birleşerek kaynaşır. 6-12 hafta arasında Osseintegrasyon adı verilen bu süreç tamamlanır. Artık diş implantınız çene kemiğinin bir parçası haline gelir.
İmplantın kemiğe kaynadığını anlamak için diş hekimleri sıklıkla radyografik görüntüleri inceler. Rezonans frekans analizi yapan cihazlar implantın primer stabilitesini ölçmek için kullanılabilir, tork ve perküsyon testi yapılabilir.
Hastanın veya hekimin çıplak gözle belirti vermeyen bir implantın implantın tutup tutmadığını anlaması genellikle mümkün değildir. Ancak; bazı belirtilerden yola çıkarak tutmadığı değerlendirilebilir.
Yapılan araştırmalarda implantın başarısını etkileyen en büyük faktörler; periimplantitis, sigara kullanımı ve antidepresan ilaç kullanımı olarak gözlemlenmiştir.
Başarısız bir implantın belirtileri nelerdir?
Başarısız olmuş ve kemiği tutamayan bir implant erken veya geç dönemde aşağıdaki belirtilerin bir veya birkaçını birden gösterebilir:
1. Şiddetli Ağrı ve Rahatsızlık Hissi
İmplant cerrahisinden sonra çok yoğun olmayan bir ağrı yaşamanız olağan bir durumdur. Doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesiciler bu ağrıyı kolayca kontrol altına alabilir. Eğer işlemden çok sonra ortaya çıkan ve zonklayan dalgalar şeklinde devam eden dayanılmaz bir ağrı ve rahatsızlık yaşarsanız, bu tutmayan bir implantın belirtisi olabilir.
2. İmplantın Hareketlenmesi
Bazen hekiminiz, implant yerleştirildikten hemen sonra üzerine diş yapmak isteyebilir. Bu yaklaşımda implant; çene kemiği ile kaynaşması için ihtiyaç duyduğu süreye sahip değildir. Vida; ilk başlarda vida tamamen mekanik olarak çene kemiğine tutunur.
Protez üzerine gelen aşırı baskı, çene kemiğiniz yeterince güçlü değilse implantın hareketlenmesine neden olarak başarısızlığa neden olabilir. Oluşan mikro hareketlerin bir röntgenle tespit edilmesi mümkündür.
3. Şişmiş Diş Etleri
Cerrahi işlemden sonra birkaç gün küçük şişlik olması normaldir. Ancak bu devam ederse ya da iltihaplanırsa bir şeyler yolunda gitmiyor demektir.
Diş etleriniz aşırı derecede şiş ve kırmızı görünüyorsa, bu bir enfeksiyon belirtisidir. Enfeksiyon tedavi edilmezse, ağzınızın geri kalanına ve hatta ilerleyen durumlarda kanınıza yayılabilir. Yaşadığınız ağrı bir yana, ilerlemiş bir enfeksiyonu tedavi etmek ise oldukça zordur.
4. Ani Gelişen Alerjik Reaksiyonlar
Diş implantlarında kullanılan titanyum alaşımlar, bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Alerji gelişen bireylerde; sıklıkla tat kaybı, diş etlerinde karıncalanma hissi ve şişlikler görülebilir.
5. İmplant Çevresinde Dişeti Çekilmesi
Sıklıkla uygun olarak yerleştirilmeyen implantlar ile vidayı desteklemek için yetersiz diş eti ve kemik dokusu bulunan olgularda, diş eti enfeksiyonu meydana gelir. İltihaplanan diş eti altındaki kemik dokusu zamanla erir. Vidanın kemiğe gömülü olması gereken yivli kısmı ağız içerisinden görülebilir hale gelir.
6. Çiğneme ve Isırmada Zorluk
Başarılı bir implant; tıpkı doğal dişleriniz gibi işlev görür ve hissettirir. Yemek yerken, konuşurken veya besinleri ısırırken yaşadığınız anormallik ve ağrı; implant tutmazsa ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
İmplantın tutmama nedenleri nelerdir?
Diş implantlarının başarısı; uygulama yapılan bölgeye, hastaya bağlı faktörlere, diş hekiminin deneyimine, kullanılan cerrahi tekniğe ve implantın türüne bağlıdır. Başarısızlığa neden olabilecek etkenler; tedavi öncesinde yapılan risk değerlendirmesi ile mümkün olduğunca elimine edilmelidir. İmplant tedavilerinde öngörülebilir yüksek başarı oranı ancak bu hedeflenebilir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır:
- Sigara kullanımı
- Enfeksiyon gelişmesi
- Yetersiz kemik varlığı
- Hatalı implant uygulamaları
- Düşük kemik kalitesi
- Diş gıcırdatma
- Diş eti hastalıkları
- Kanser tedavisi
- Osteoporoz
- Metabolizma hızını ve etkinliğini baskılayan hastalıklar
İmplant tutmazsa ne olur?
Endişelenmenize hiç gerek yok. Yerleştirilen implantınız tutmaz ve başarısız olursa lokal anestezi altında kolayca çıkarılabilir. Eğer implantı çevreleyen kemikte bir deformasyon yoksa sıklıkla kemik grefti uygulaması gerekmez. Klinikler implant başarısız olursa para iadesi yapmak yerine, yenisini yapmayı teklif ederler.
İmplant başarı oranını artırmak için bazı ipuçları:
Profesyonel bakım ve ağız hijyeni uygulamaları ile implant ömrünü uzatabilirken, diğer yandan başarısızlık oranı en aza indirgenebilir. Tedavi öncesinde; operasyonu olumsuz olarak etkileyebilecek sistemik rahatsızlıklarınız ve tıbbi ilaç geçmişinizle alakalı bilgileri, diş hekiminizle paylaşmayı unutmayın. Sağlamış olduğunuz doğru bilgiler tedavinin başarı oranını artırır.
Hazırlamış olduğum bu makalede implantın başarısı ve tutmadığı nasıl anlaşılır, başarısız olurda tutmazsa ne tür belirtiler ortaya çıkar detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Tutmayan implantlardan uzak nice başarılı ve sağlıklı günlere..