İmplant Diş Ömrü

implant ömrü ne kadar?

İmplantların kullanım ömrü ortalama 20 ile 30 yıl arasındadır ancak bu süre, tamamen dişlerinize ne kadar iyi baktığınıza ve ağız sağlığınıza göre değişir.

Yapılan bu bilimsel araştırmada 10 yıllık bir kullanım süresinde implantların başarı oranı %90-95 arasında bildirilmiştir. Bununla birlikte; bir implantın ağza takılmasını takip eden yıllar içerisinde başarısız olması da mümkündür. Çene kemiğine yerleştirilen implant vidası ile üzerine yapılan protezin ömrünü ayrı olarak değerlendirmek gerekir.

İmplant kaç yıl dayanır?

İmplant diş tedavisi planlanırken, ömür boyu kalıcı olması hedeflenir. Çünkü implant iyileşme süresi tamamlandıktan sonra vida ile çene kemiği arasında bir bağ oluşur. Osseoentegrasyon adı verilen bu süreçte kemik ile kaynaşan implant, artık üzerine takılacak restorasyon için yapay bir diş kökü gibi fonksiyon görür.

Her ne kadar implantın kendisi ağızda çok uzun yıllar kalabilecek şekilde tasarlansa da, üzerine takılan kaplama dişlerin ömrü kullanıma ve aşınmaya bağlı olarak nispeten daha kısadır. Ortalama 10-15 yıllık bir süre sonunda bu restorasyonların %50 ile 80’inin değiştirilmesi gerekir.

İmplant dişlerin ömrünü doğrudan etkileyen faktörler ise şunlardır:

  • İmplant bakımınız: Diş hekimlerinin önerdiği şekilde günde en az iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve en az iki yılda bir diş hekimi kontrolü gibi implant temizliği ve bakımını aksatmadan yapmak, ömrünü belirleyecek faktörler içerisinde belki de en önemlisidir.
  • Dişleri doğru bir şekilde kullanmak: İmplanta zarar verecek boyutta sert yiyecekler yemek ya da ısırmak erken sorunlara yol açabilir. 
  • Tedaviyi gerçekleştiren diş hekimi: İyi ve deneyimli bir diş hekiminin uyguladığı implant daha uzun süre dayanır. Bunun nedeni deneyim kazanan bir diş hekiminin implantı çene kemiğine mükemmel kusursuzlukta yerleştirmeyi başarabilmesidir. Bu elbette yüzde yüz gerçekleşen bir faktör değildir. Hekim kalitesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterebilir. 
  • İmplantın ağız içerisindeki konumu: Dental implantın ağızdaki konumu da ömrünü belirleyen faktörler arasındadır. İmplant, ağzın arkasına yerleştirildiyse öne yerleştirilen implantlara göre daha fazla baskı alır. Bu da ağzın arkasındaki implantın, ön taraftakine oranla daha kısa ömürlü olmasına yol açabilir.
  • Genel ağız sağlığı: Çok fazla sigara tüketen insanlardaki implant ömrü, sigara kullanmayan insanlardakine göre daha az olur. Bundan dolayı implant tedavisi olduktan sonra sigara kullanmamaya özen gösterin. 

Çene kemiğinin kalitesi implant ömrünü etkiler

İmplant vidaları belirli genişlik ve kalınlığa sahip olan yapılardır. Bundan dolayı tedavi uygulanacak olan bölgede, çene kemiği, takılacak implant vidasını kabul etmelidir. Bunun içinde çene kemiğine uygun ölçülerde implant vidası tercih edilmelidir. 

Çene kemiğine uyumlu olan implantın ömrü de buna uygun şekilde uzayacaktır. Kaliteli çene kemiği demek, hastanın implant tedavisine uygun bir kemik yapısına sahip olması demektir. 

İmplantın kullanım süresini kısaltan etkenler nelerdir?

Dental implantın yapılma amacı hastanın gerçek diş dokusunu yaşayabilmesi ve hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebilmesidir. Hal böyle olunca implant tedavisinden sonra da sanki gerçek dişlerinizmiş gibi bakıma devam etmeniz gerekmektedir. Bir implantın ömrünü kısaltan etkenlerin başında ağız ve diş bakımının yeteri kadar iyi yapılmaması gelir. 

Orijinal dişiniz bile olsa ağzınızda 30-40 sene sorunsuz kalmasına imkan yoktur. Bu sürede dişlerinizi fırçalayıp düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesine gitmezseniz dişleriniz çok daha kısa sürede çürüyecek ve aşınmalara karşı dayanıksız hale gelecektir. İmplant olarak eksik ya da kırık dişlerinize konan dişler için de aynısını söylemek mümkündür. İmplant takıldıktan sonra da dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamaya, diş ipi kullanmaya özen göstermelisiniz.

İmplantların ömrünü kısaltan bir diğer etken ise takılan proteze gereğinden fazla baskı uygulamaktır. Özellikle bruksizm oalrak bilinen diş sıkma ve çene kenetleme sorunu toplumumuzda çok sık karşılaşılan bir sorundur. Kişi gece uyurken farkında bile olmadan dişlerini birbirine sürtüp aşırı baskı uygulayabilir. Çoğunluğu stres altında kalan bu kişilerde implant dişlerin ömürleri de bu doğrultuda azalacaktır. Aşırı kuvvet uygulanan implant, çevresindeki kemiği eritir ve buna bağlı olarak yumuşayarak düşme sorunu yaşar. Diş sıkma sorunu olanların dışında implant dişlerle kuruyemiş kabukları kırmak, sert cisimleri ısırmak ve implant dişle gereğinden fazla oynamak da implant ömrünü kısaltır. 

İmplantın hangi malzemeden yapıldığı da önemli bir husustur. Titanyum implantlar metal malzemeden üretildiğinden farklı alerjik reaksiyonlar sonucu diş eti hastalığına neden olabilir. Bundan dolayı hastanın metale karşı herhangi bir alerjisi olmaması gerekir.

Kemik kalitesi ve miktarı dental implant ömrü açısından önem taşır. Düşük yoğunluklu bir kemikteki implant ömrü daha değişken olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalarda tip I kemikte implantların başarı oranı %97,6 iken; tip II, %96.2; tip III, %96.5; ve tip IV, %88.8 olarak bulunmuştur.

Sonuç onarak bakıldığında bir diş implantının ömrünü kısaltan etkenlerin başında bakım eksikliği gelmektedir. İmplant takıldıktan sonra hasta alkol ve sigara kullanımını bırakmalıdır. Her iki zararlı alışkanlıkta implant takılan bir hasta için uzak durulması gereken şeylerin başında gelir. Başarısızlık belirtileri gösteren implantlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi önemlidir.

İmplant üstü protezleri ne kadar sıklıkla değiştirmem gerekir?

İmplant üstü protezler, implantın üzerine yerleştirilerek, destekleyici görev gören sabit ya da hareketli olabilen protezlerdir. Her ikisi içinde tedavi sırasında ve sonrasında uygulanan işlemler, implant üstü protezlerin ömrünün belirlenmesinde aktif rol oynar. Bundan dolayı net bir şekilde süre vermek mümkün değildir; ancak diş hekimi tavsiyelerine uyan ve bakımını eksik etmeyen bir hasta için implant üstü protezlerin ömrü 20-30 yıl kadar sürebilir.

İmplantlar genellikle kaç yıl garantilidir?

Her hasta, maliyetini yüksek bulduğu implant tedavisinde ömür boyu garanti isteyebilir. Diş kliniklerinin birçoğu implant tedavisinde en az 20 yıllık bir kullanım süresi vadetmektedir; ancak unutulmaması gereken şey implant kullanım ömrü ve garantisi arasındaki farktır. Bu farklar:

  • İmplant üreticisi olan firmanın verdiği garanti (servis ömrü)
  • Tedavi yaptırdığınız kliniğin verdiği çalışma garanti süresidir.

Piyasanın önde gelen firmaları, “ömür boyu” garanti vadetmektedir. Daha orta sınıf markalar ise bu garanti süresini 20-25 yıl civarında tutmaktadır. Bu bir nevi kalitenin yükseldikçe, garanti süresinin de yükseldiğini göstermektedir. 

Kliniklerin verdiği garanti süresi ise sadece o diş kliniğini kapsar. Durum böyle olunca klinik garantileri genel olarak 1-2 yıl civarındadır. 

Klinik ve üretici garantileri arasındaki farkın sebebi şöyle açıklanabilir: İmplant takıldıktan sonra klinik tarafından implantın tam olarak uyum sağlaması için geçen süre 1-2 yıl olarak belirlenmiştir. Klinik (ya da kişisel çalışan hekim) 1-2 yıl süresinde oluşacak sorunlarda, işlem sırasında yapılan bir eksiklik ya da hata payının olabileceğini hesaba katarak bu süreyi verir. 1-2 yıllık süreçten sonra hasta yine sorun yaşarsa, bu doğrudan hastanın implant ömrünü sağlamak için gerekli bakım yapmadığını gösterir. Bu noktada da hiçbir klinik ya da doktor sorumluluk üstlenmez.

Diş bakımını düzenli bir şekilde yapmayan, sigara ve alkol tüketimini hızlandıran bir hasta için hiçbir diş hekimi; implant tedavisine ömür boyu garanti temin etmez.   

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir