Lazerle diş beyazlatma; klinikte bir hekim tarafından uygulanan ofis tipi diş beyazlatma yöntemidir. Bu yöntemle tek bir dişin veya alt ve üst çenedeki dişlerin beyazlatılması mümkündür. Diş beyazlatma işleminin lazerli olması ve yüksek yoğunluklu beyazlatma jeli kullanıldığı için için diğer diş beyazlatma yöntemlerinden farklıdır.
Lazer destekli diş beyazlatma
Lazerli beyazlatma; dişlerin rengini açmak için üzerine sürülen beyazlatıcı jelin lazer ışığına maruz bırakılarak etkinleştirildiği bir diş beyazlatma yöntemidir. Etkinleşen beyazlatma jeli dişin iç kısımlarına kadar penetre olur ve leke yapan etkenleri dişten uzaklaştırarak belirgin bir ağartma sağlar. Laser bleaching olarakta adlandırılır.
Dişlerde renk değişikliği çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
- Sigara ve nikotin kullanımı
- Çay, kahve ve renkli içecekler
- Yaşlanma
- Travma ve yaralanmalar
- Kemoterapi ve tetrasiklin gibi çeşitli ilaçlar
Lazer; çeşitli dalga boylarına sahip yüksek yoğunluklu bir ışık demetidir ve diş hekimliğinde çürük temizleme, dolgu, kanal, diş eti ve implant tedavisi gibi pek çok işlem gerçekleştirilebilmektedir. Farklı prosedürler farklı lazer kullanımını gerektirir. Diş beyazlatmada en verimli sonuç dalga boyu 532nm olan KTP lazerler ile mümkündür. Yüksek dalga boyuna sahip Nd:YAG ve diyod lazerle yapılan uygulamalarda dişlerde meydana gelen ısı artışı hassasiyete neden olabilir.
Diş beyazlatıcı lazer; sadece ağartıcı jelin ışıkla aktive olmasını sağlar. Onun dışında lazerin tek başına beyazlatıcı etkisi yoktur. Yüksek maliyeti, her kullanımda uygulamaya özel hazırlık gerektirmesi gibi nedenlerle diş hekimleri tarafından çok sık tercih edilmez. Bunun yerine benzer mavi ışık dalgasını taklit eden UV beyazlatma lambaları kullanılır.
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre lazerle veya UV ışığı kullanılarak yapılan beyazlatma prosedürleri karşılaştırıldığında sonuçlar yaklaşık olarak eşittir. Bu nedenle diş beyazlatmada lazer kullanımı ABD gibi ülkelerde endikasyon dışı olarak kabul edilir ve Amerikan Dişhekimleri Birliği Tarafından onaylanmaz.
Lazerle diş beyazlatma işlemi öncesi dişlerinizi iyi bir şekilde fırçalayın ve sonrasında hekiminizin önerilerini dikkatlice uygulayın.
Lazerle diş beyazlatma nasıl yapılır?
Lazerle diş beyazlatma sadece diş kliniğinde gerçekleştirilebilen bir işlemdir ve ortalama 40-60 dakika arasında sürer. Yapım aşamaları ise şunları içerir:
- Diş hekimi ağız açıklığını sağlamak, dudak ve yanakları işlem bölgesinden uzak tutmak için plastik bir ayrıcı yerleştirir.
- Lazerin ve beyazlatıcı jelin temasını önlemek için diş eti üzerine rezin bir koruyucu uygulanır.
- Tedavi ekibi ve hasta için koruyucu gözlükler takılır.
- Beyazlatıcı jel dişlerin ön yüzeylerine sürülür.
- Tüm dişler jel ile kaplandıktan sonra lazer ışık kaynağı dişler üzerine yönlendirilir.
- Işığın etkisi ile aktive olan jel dişleri beyazlatır.
- İşlem sonrası jeller temizlenir ve hassasiyet giderici uygulanır.
- Gerekli olduğu durumlarda bu işlem üç defaya kadar tekrarlanabilir.
Lazerle diş beyazlatma prosedürü genellikle ağrısız ve acısıdır. Ancak ilk 24 saat boyunca dişlerde bir miktar hassasiyet gelişebilir. Bunu önlemek için diş hekiminiz florür veya potasyum perborat içeren hassasiyet gidericiler uygulanmasını tavsiye edebilir.
Elde edilen beyazlık ne kadar kalıcı?
Lazerle diş beyazlatma işlemlerinde; ev tipi beyazlatma ürünlerine nazaran oldukça güçlü beyazlatıcılar kullanılır. Sonuç olarak dişler daha hızlı ve etkin bir şekilde beyazlar. Elde edilen beyazlık etkisi geçicidir ve bir kaç aydan 2 yıla kadar kalıcı olabilir.
İşlem sonrası elde edeceğiniz beyazlık miktarı ve kalıcılığı çeşitli faktörlere bağlıdır:
- Dişinizin işlemden önceki doğal rengi
- Uygulamaların ne sıklıkla tekrar edildiği
- Çay, kahve, sigara gibi günlük alışkanlıklarınız
- Kullanılan beyazlatma jeli ve lazer türü
Lazerle beyazlatmanın avantaj ve dezavantajları
Avantajları
- Evde uygulanan yöntemlere göre çok daha hızlı sonuç verir.
- Beyazlık 2 yıla kadar kalıcı olabilir.
- Bir uzman gözetiminde, güvenilir beyazlatma imkanı sağlar.
- Seanslar halinde uygulandığı için istenilen arada tedavi sonlandırılabilir
Dezavantajları
- En pahalı beyazlatma yöntemidir
- Birkaç defa klinik ziyareti gerektirebilir
- Diş ve diş eti hassasiyeti neden olabilir
- Uzun süre uygulandığında diş yapısında bozulmalara neden olabilir
Olası komplikasyonlar
Lazerle diş beyazlatma zararlı mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Prosedür genellikle güvenlidir ancak işlem esnasında çeşitli riskler vardır:
- Jeli çıkardıktan sonra azalan potansiyel diş ağrısı
- Diş sinirini etkileyebilen inflamatuar reaksiyonlar
- Artmış sıcak ve soğuğa karşı diş hassasiyeti
- Diş minesinin kopma direnci ve dayanıklılığında azalma
- Dişteki florid ve mineral miktarında azalma
Tedavi ücreti ne kadar?
Lazer diş beyazlatma işlemi kozmetik bir prosedür olduğu için SGK ve ve diş sigortaları tarafından karşılanmaz. Kullanılan lazerin türüne ve diş kliniğinin lokasyonuna göre tek seans ücreti genellikle 300TL ile 4500TL arasında değişir.
Tek seans uygulama ile elde edilen beyazlık miktarının sınırlı olduğunu ve nihai bir sonuca ulaşmak için üç veya dört defa işlemin tekrarlanması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Tedavi her ne kadar masum bir işlem gibi görünse de uygun olmayan vakalarda riskli bir işlemdir ve dişlere zarar verebilir. Lazerle diş beyazlatmanın sizin için uygun olup olmadığını diş hekiminizle birlikte değerlendirebilirsiniz.