Porselen diş teli (seramik ve beyaz braket olarakta anılır); estetik bir gülüş ve fonksiyonel bir çene ilişkisi elde etmek amacıyla uygulanan diş teli tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Peki porselen diş teli mi metal braket mi? Hangisini ne zaman tercih etmeliyiz, diğer ortodontik yaklaşımladan farkı, avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Porselen Diş Teli
Seramik veya beyaz diş teli olarakta adlandırılan porselen diş teli; metal tellerin görüntüsünden rahatsız olan bireyler geliştirilmiş beyaz diş renginde seramik bileşenlerdir. Kırılmaya karşı oldukça dirençli olan bu porselen braketler; alüminyum oksit parçacıklarından enjeksiyon yöntemi ile elde edilirler.
Yakın bir konumdan bakılmadıkça hiçbir şekilde fark edilmeyen bu braketler; monokristalin ve polikristalin formda üretilmektedir. Monokristalin formu; safir porselen braketler olarakta adlandırılır.
Porselen Diş Telinin Metal Braketlerden Farkı Nedir?
Porselen diş teli ile metal braketler arasındaki farklar genel olarak şunlardır:
- Porselen diş teli metal olmadığı için hiçbir şekilde alerjik reaksiyonlara neden olmaz ancak, metal braketler, bazı durumlarda alerjik sorunlara neden olabilir.
- Porselen diş teli, metal braketlere göre daha kısa bir sürede takılır.
- Porselen diş telleri, metal braketlere nazaran biraz daha büyüktür ancak, transparan renkli olduğu için kolay bir şekilde fark edilmez.
- Porselen diş telinin metal diş tellerine oranla temizlenmesi daha kolaydır. Metal braket, diş fırçalama esnasında biraz uğraştırabilir. Porselen bazlı diş tellerinde ise bu sorun, hemen hemen hiç yaşanmaz.
- Porselen diş teli, metal yapılı diş teline göre biraz daha kolay lekelenebilir ve metal teller, porselen bazlı tellere göre bir tık daha dayanıklıdır.
Beyaz Porselen Diş Telinin Avantajları
Her tedavi yaklaşımında olduğu gibi bu tedavininde artıları ve eksileri mevcuttur. Beyaz diş telinin avantajları şunlardır:
- Görünmezdir: Porselen braketlerin en belirgin avantajlarından biri görünmez olmasıdır. Geleneksel olarak tercih edilen metal braketlere oranla çok daha estetiktir.
- Rahattır: Porselen braketlerin, diğer braketlere oranla ağız ve diş etlerinde çok daha az bir şekilde tahrişe neden olduğu bilinmektedir. Uzun bir süre boyunca ağız içerisinde takılı kalacağı için braketlerin, mutlaka rahat ve konforlu olması gerekir.
- Etkilidir: Porselen braketlerin, özellikle de yetişkin hastalar arasında bu kadar popüler olmasının önemli bir nedeni, yanlış hizalanmış dişleri, çarpık dişleri, diş boşluklarını ve aşırı diş kalabalıklarını düzeltmede son derece etkili olmasıdır.
- Dayanıklıdır: Uzmanlara göre yüksek kaliteli porselen braketler, inanılmaz derecede güçlüdür. Ciddi şekilde kötüye kullanılmadığı sürece bu tür braketlere zarar vermek ya da parçalamak son derece zordur.
- Ağrısızdır: Porselen braketler, diş etlerinde ve yanaklarda kolay kolay ağrı yapmaz. Çünkü porselen, sert bir cisim değildir.
Seramik Diş Teli Kullanmanın Dezavantajları
- Renklenebilir: Porselen diş teli sararması, kullanlar arasında en sık belirtilen sorunlardan birisidir. Porselen, gözenekli bir materyal olduğundan dolayı diğer braketlere oranla lekelenmeye çok daha yatkındır. Yeteri oranda bakım yapılmazsa, kahve, asitli içecekler, sigara ve kırmızı şarap gibi içecekler sık sık tüketilirse porselen braketlerin lekelenme şansı yüksek olacaktır.
- Maliyetlidir: Porselen braketler, diğer türlere göre biraz daha maliyetli olabilir.
- Bakım Gerektirir: Daha önce de belirtildiği gibi bu braket türüne uygun bir şekilde bakım yapılmazsa lekelenme şansı yüksek olacaktır. Diğer braket türlerine göre daha fazla bakım gereklidir.
- Herkes İçin Uygun Değildir: Geleneksel braketler neredeyse dişlerinin düzeltilmesi gerekli olan herkes için uygun olsa da porselen yapılı braketler, her hasta için uygun değildir.
- Diş Etine Hasar Verebilir: Porselen braketler, diğer türlere oranla biraz daha büyüktür. Büyük olmasından dolayı her durumda diş fırçası, diş eti çizgisine ulaşamayabilir ve böylece, braketlerin sağlıklı bir şekilde temizlenmesi büyük oranda zorlaşabilir. Bu durum ise diş eti çekilmesine ve diş etlerinin şişmesine sebebiyet verebilir.
Seramik Porselen Diş Teli Kullananlar İçin Tavsiyeler
- Mutlaka her yemekten sonra dişler fırçalanmalı ve kesinlikle diş ipi kullanılmalıdır. Bu bakım, lekelenmelere sebep olabilecek gıda artıklarının tam manasıyla temizlenmesine yardımcı olacaktır.
- Sigara içmek, diş ile birlikte diş tellerinin bütün bileşenlerinin sararmasına ve renk değiştirmesine yol açar. Bu yüzden sigarayı bırakmak, diş tellerine son derece fayda sağlayacaktır.
- Lekelere neden olan ve dişlerin rengini değiştirebilen yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Kahve, çay, kırmızı şarap, asitli içecekler, bazı çeşniler ve domates gibi yiyecekler, beyaz diş teli takılı dişlerin rengini değiştirebilir ve lekelenmeye neden olabilir.
- Son dönemlerde popülaritesi artan diş beyazlatıcı macun, mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü bu macun içeriğinde bulunan beyazlatıcı ajanlar sayesinde diş yüzeyi, braket altındaki kısımlardan daha beyaz olacaktır. Bu durum da estetiği tam manasıyla bozar.
- Düzenli olarak diş hekimine başvurulmalıdır. Olası bir olumsuz durumda diş hekimi, erken aksiyon alarak olumsuzluğu tersine çevirebilir.
Porselen diş teli bakımı ve temizliği için ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.
Alternatif Estetik Diş Teli Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş teli tedavisi sürecinin sizin için oldukça yorucu ve can sıkıcı olduğununda farkındayız. Ancak diş çapraşıklıklarınızdan kurtularak ideal bir gülümsemeye sahip olmak için nispeten uzunca bir süre diş teli ve braketlerle yaşamanız gerekecek. Bu süreçte estetik görünümünüzü oldukça az şekilde etkileyebilecek alternatif tedavi yöntemleri ise şunlardır:
- Şeffaf Plak Tedavisi
- Şeffaf Diş Teli
- Lingual Ortodonti
Porselen kaplama dişe tel takılır mı?
Kısmen evet, ağızdaki mevcut kaplamalarınız çıkartılarak yerine plastik dişler yapılır ve braketler bu dişlere tutturulur.
Porselen diş teli yani estetik seramik beyaz braket kullananlar ve tedaviye yeni başlayacaklar sorularınızı bizlere yorum olarak iletebilirler.