Diş Teli Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gerekenler

diş teli öncesi sonrası

Diş teli tedavisi öncesi ve sonrasında sizi neler bekliyor? Tedavi esnasında dikkat etmeniz noktalar nelerdir makalemizde açıklıyoruz.

1. Diş teli takıldıktan sonra konuşma bozukluğu ve pelteklik olabilir.

Diş teli ve braketler takıldıktan sonra, dil ve yüz kaslarınız normal konuşma esnasında yapmış oldukları hareketleri yapmakta zorlanabilir ve bu durum seslerin çıkışını etkileyerek bozabilir. İlk başta tuhaf hissedebilirsiniz, ancak bu durum için endişelenmenize gerek yok. Diş teline alışma süreci bittikten sonra peltek konuşma bozukluğu ortadan kalkacaktır.

Normal konuşma becerilerinizi tekrar geri kazanmak için yapabileceğiniz en iyi uygulama pratik yapmak olacaktır:

  • Yüksek sesle kitap okuyun ve konuşun
  • Şarkı söyleyin
  • Seslerin düzgün çıkmasını sağlamak için konuşma egzersizleri yapın
  • Konuşmanızı kaydedin ve kaydı dinleyerek bozuk sesleri tespit edin

2. Tedaviden Önce Nemlendirici Dudak Kremi Bulundurulmalıdır

Nemlendirici dudak kremi bulundurmak, tedavi sırasında çok önemli olacaktır. Tel takma işlemi birkaç saat sürebilir. Tedavi esnasında dudaklar kuruyacağı için dudakları nemlendirmenin tek yolu krem kullanmaktır. 

3. Minimal Düzeyde Ağrılar Olabilir

Diş teli ilk takıldıktan bir kaç gün sonra ve periyodik ayarlamalar esnasında bir miktar rahatsızlık ve ağrı olabilir. Bu durum; dişlerin yeni pozisyonlarına doğru hareket etmesinden kaynaklıdır ve geçicidir.

Diş teli ağrısını hafifletmek için hazırlamış olduğumuz önerilerimizi ilgili makalede bulabilirsiniz.

4. İlk Haftalarda Rahatsızlık Hissi Olabilir

Diş telleri takıldıktan sonra ilk birkaç hafta boyunca rahatsızlık hissedebilirsiniz. Doğal dişlerimizin arasına giren küçük bir incir çekirdeği bile rahatsızlık verebildiğine göre, tüm çeneyi kapsayan braket ve tellerde ağız içerisinde tam anlamıyla bir kalabalık oluşturur. Daha sonraki haftalarda bu sorun ortadan kalkacaktır. 

5. Diş İpi Kullanmak Zorlaşabilir

Dişler üzerindeki braketler ve bunları birbirine bağlayan teller diş ipi kullanımını zorlaştırır. Ancak bu süreçte ağız bakımı ve diş ipi kullanımı son derece önemlidir. İlk zamanlarda diş ipi kullanımı esnasında zorluk yaşansa da sürekli pratik yapılarak bu sorun da ortadan kalkacaktır.

6. Diş Telini Her Yaştan İnsan Takabilir

Ortodontik tedavi yalnızca çocuklara uygulanabilir düşüncesi tamamen yanlıştır ve diş teli için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Çenelerinde kapanış ve dişlerinde diziliş problemi yaşayan her yaştaki insan ortodontik tedavi yaptırabilir. 

7. Yemek Artıkları Diş Telleri Arasında Sıkışabilir

Yiyecekler doğal olarak diş telleri arasında ve çevresinde sıkışacaktır. Böyle bir durumda diş ipi ya da arayüz fırçası kullanılabilir. Ayrıca tedaviniz süresinde bazı gıdalardan mahrum kalmanız olası.

8. Diş Tellerini Sıkmak Ağrı Yapabilir

Periyodik ayarlamalar esnasında ortodontist, diş tellerini sıkarken biraz ağrı oluşabilir. Ancak bu ağrı, kısa sürede kaybolur. 

9. Birkaç Ay İçinde Sonuçlar Görülebilir

Diş teli uygulaması hızlı sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Diş teli, dişlerin ve gülümsemenin görünümünü yeniden şekillendirmek için hızlı bir şekilde çalışma sağlar. 

10. Diş Telleri Dudakları Biraz Farklı Gösterecektir

Tellerden dolayı dudaklar, biraz daha belirginleşecektir.  Ayrıca diş telleri, dudakların tahriş olmasına katkıda bulunabilir. Bu sorunu engellemek için diş teli mumu kullanılması önerilir.

11. Diş Teli Mumu Bir Cankurtaran Olacaktır

Diş teli mumu, genel olarak dudakların sürtünme ya da sıyrıklardan korunması için dişlerin üzerindeki braketlere uygulanır. Bu uygulama, özellikle de ilk aylarda büyük bir rahatlama sağlar. 

12. Yiyecek Artıkları Uzun Süre Teller Arasında Kalabilir

Diş teli uygulamasının en zorlu kısımlarından biri yiyecek artıklarıyla uğraşmaktır. Bu yüzden her yemekten sonra ağız ve diş bakım kiti hazır bulundurulmalıdır. 

13. Zaman Hızlı Geçecektir

Bu konu tartışmalı olsa da birçok hasta için tedavi süreci çok hızlı geçer. Özellikle de estetik bir gülümseme hayali kuranlarda tedavi süreci, daha rahat geçmektedir. 

14. Tedavi Biraz Pahalıdır

Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi diş teli uygulaması da maliyetlidir. Fiyatlar, her tedavide olduğu gibi birçok faktöre göre değişkenlik gösterecektir. 

15. Aksilikler Olabilir

Aksaklıklar yaşamın doğal bir parçasıdır ve tel tedavisi aşamasında da bir takım aksaklıklar olabilir. 

16. Diş Teli Uygulaması Isırık Sorunlarını da Tedavi Eder

Isırık sorunları, tıpkı diğer diş problemleri gibi son derece önemlidir. Tel tedavisi, olası ısırık bozukluklarını da tedavi eder.

17. Smoothie İyi Bir Seçim Olacaktır

Smoothie, özellikle de tel tedavisinin ilk ayları için hayat kurtarabilir. Bu dönemde lezzetli, proteini yüksek ve besin açısından zengin bir smoothie tüketmek son derece faydalı olacaktır. 

18. Diş Teli Tedavisi Estetik Bir Gülümseme Kazandıracaktır

Tedavi süresince yaşanılacak tüm ağrı ve rahatsızlıklar, diş tellerinin çıkarılmasından hemen sonra kesinlikle zihinden kaybolacaktır. Tedaviden sonra estetik bir gülümseme elde edilecektir. 

19. Doğru Diş Hekimi Seçmek Önemlidir

Ortodontik tedavi esnasında sürekli diş hekimiyle zaman geçirilecektir. Bu yüzden, sizi rahat hissettiren ve endişelerinizi anlayan tecrübeli bir ortodontisti seçmek oldukça önemlidir. 

20. Tel Takıldıktan Sonra Bazı Yiyeceklerden Uzak Durmak Gerekir

Bazı yiyecekler, diş tellerine zarar verebilir. Kesinlikle kaçınılması gerekli olan yiyecekler arasında fındık gibi sert yemişler, sert şekerlemeler, yoğun çiğneme gerektiren yiyecekler (şekerleme gibi), patlamış mısır, sert hamurlu pizza ya da ekmek, bütün elma ve çiğ havuç yer alır. 

21. Diş Telleri 1-2 Yıl Boyunca Takılı Kalabilir

Her hastada diş teli takma süresi farklı olacaktır. Ancak genel olarak 1 ile 2 yıl boyunca telin takılı olması gerekir. Hatta bazı ağır vakalarda teller, 3 yıla kadar takılı kalabilir. 

22. Teller Dişleri Çürütmez

Diş telleri doğrudan çürük oluşturmaz. Telleri takmayan biri ile tel takan bir hasta arasında ağız bakımı açısından hiçbir şekilde fark yoktur. Yani dişler, rutin bir şekilde fırçalanır ve diş ipi kullanılırsa çürük oluşmaz. Diş telleri yalnızca bulunduğu alanı bir miktar kalabalıklaştırır ve bundan dolayı da yiyecek artıklarının birikme ihtimali biraz daha artar. 

23. Diş Teli Yüz Şeklini Değiştirmez:

Diş telleri takıldıktan sonra yüz bölgesinde hiçbir şekilde değişim olmaz. Hatta takılan bu diş telleri ağız içerisinde görünmen olan türlerden seçilirse fark edilmez. 

24. Telleri Çıkarılınca Dişler Tekrar Bozulabilir

Dişler sürekli olarak hareket eder. Bu sebeple teller çıkarıldıktan sonraki ilk aşamalarda dişler, eski konumlarına dönmeye çalışır. Ancak bunun çözümü son derece basittir. Dişler, yeni konumuna tam manasıyla alışana kadar farklı tür destekleyici apareyler kullanılabilir. Doktorunuz diş teli takmadan önce, tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek durumlarla ilgili gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. 

25. Diş Tellerinin Doğru Bir Şekilde Temizlendiğinden Emin Olunmalıdır

Diş tellerinin doğru bir şekilde nasıl temizleneceğini öğrenebilmek için mutlaka diş hekiminden yardım alınmalıdır. Tel takılı olan dişlerin temizliği orijinal diş temizliğinden bir miktar daha uzun sürer ve tellere hasar vermemek için biraz daha fazla dikkat gerekir. Bundan dolayı mutlaka bir diş hekimi tavsiyesine göre hareket edilmelidir.

26. Tedavi Esnasında Diş Çekilebilir

Diş çekilmesi, dişlerin durumuna göre değişir. Bazı hastaların çenesi, bütün dişler için yeteri oranda geniş olmayabilir. Dişlerin çene bölgesinde yeteri oranda alana sahip olabilmesi için dişler çekilebilir. Tedaviden önce diş hekimi, genel olarak bilgi verecektir. 

27. Tedavi Sosyal Hayatı Etkilemez

Diş telleri takılıyken sosyal yaşamda olası bir gerileme ya da çöküş süreci hiçbir şekilde yaşanmaz. Bu süreç, hazırlık dönemi olarak adlandırılır. 

28. Diş Teli Farklı Hislere Neden Olabilir

Teller takıldıktan sonra ağız içinde bir fazlalık olduğu hissedilecektir. Teller takıldıktan sonra birkaç gün boyunca ısırma eyleminde dişlerde bir miktar hassasiyetlik olabilir ve minimal düzeyde ağrıyabilir. Diş hekimi, gerekli görürse ağrı kesici verebilir. Genel olarak bu tedaviden dolayı ortaya çıkan rahatsızlıklar kısa sürelidir ve kolay bir şekilde giderilebilir. Hastalar, diş teline alıştıktan sonra tellerin ağızda olduğunu bile unutacaklardır.

29. Tedaviden Sonra Diş Hekimi Randevusu

Diş hekimi randevuları hastaların genel olarak ihtiyaçlarına göre planlanır. Diş teli kullanan birçok kişi ortalama olarak her 4 ile 10 haftada bir defa randevuya çağrılacaklardır. Daha fazla bir şekilde muayene olmayı gerektirebilecek özel vakalar olduğu zaman ise randevu sayıları değişebilir. 

30. Tedaviden Sonra Braket İzi Kalmayacaktır

Uygulama tam manasıyla bittikten sonra dişlerin yüz kısmında yapıştırıcı izi kalacaktır. Bu kalan yapıştırıcı izleri, medikal cila malzemeleriyle tamamen çıkarılır. Dişler doğal görünümüne kavuşur. Bu uygulamada hiçbir şekilde ağrı durumu olmaz ve braketlerden de eser kalmaz. 

Umarız diş teli tedavisi öncesi ve sonrası göz önünde bulundurulması gereken konular hakkında hazırlamış olduğumuz makale tedavinizi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir