Genç Yaşta İmplant Tedavisi

genç yaşta implant en erken kaç yaşında yapılır

Bir yada bir kaç dişiniz eksikse; implant tedavisi, doğal dişlere yakın bir çiğneme konforu ve estetik sağlayarak yaşam enerjinizi yükseltebilecek ideal bir tedavi yöntemidir. Diş eksikliği her yaştan bireyin karşılaştığı bir sorun olduğu için kliniklere başvuran 18 altı genç yaşta implant uygulaması en erken kaç yaşından itibaren yapılır, yaşlı hastalar ise tedavide herhangi bir yaş sınırı var mı, kaç yaşına kadar yapılabilir diye sıklıkla soruyorlar. İmplant kaç yaşında yapılır, sınırlamalar var mıdır burada açıklamaya çalıştık.

Genç yaşta implant uygulanabilir mi?

Erken yaşta implant uygulaması için en önemli faktör kemik büyümesinin tamamlanmış olmasıdır. Çene kemiği tamamen gelişmiş ve büyüme atağı olmayacak bir zaman gelmişse implant yerleştirilebilir. Ergenlik çağını henüz tamamlamış çocuklarda çene hala genişleyebildiği için restorasyonlar kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu durum potansiyel bazı tehlikelerin oluşmasına ve estetik problemlere neden olabilir:

  • Isırık sorunları
  • Dişler arasında oluşacak boşluklar
  • Protez çevresindeki kemik kaybı
  • Kraniyofasiyal bölgenin estetik değişiklikleri

Kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, genellikle kızlarda kemik gelişim yaşı 18, erkeklerde ise 21 yaş civarındadır. Bazı durumlarda bu durum 21’li yaşların ortasında da yaşanabilir. Genç bireylerde implant tedavisi en erken 18 yaşından itibaren yapılabilir. 18 yaş altı kişilerde iskelet yapısı tam olarak gelişmediği için daha genç yaşta implant için uygun aday değildirler. 

İmplant cerrahisi öncesi kemik gelişiminin ne kadarının tamamlandığını, hastanın prosedür için hazır olup olmadığını anlamak için röntgen ve diğer büyüme değerlendirmelerini kullanır. Bu değerlendirme yöntemlerinden elde edilen verilere göre karar verilir.

18 yaş altı kişiler için genç yaşta implant tedavisine alternatif yöntemler

Çocuk ve çok genç yaştaki hastalarda diş kayıplarında implant tedavisine alternatif bazı tedavi yöntemler mevcuttur. Ancak sabit kaplama dişler 18 yaşından itibaren yapılabilir. Diş kaybı durumunda kısmi çıkarılabilir protez ve hasta için özel olarak yapılmış olan tasarım köprüler işlevselliği ve estetiği geri kazanmanıza yardımcı olabilir.

Yaşlılarda implant tedavisi kaç yaşına kadar yapılabilir?

Uygulama tekniği olarak yaşlı hastalarda implant tedavisi için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Yaşlı hastalarda da pek çok implant tedavisi başarı ile sonuçlanmıştır. 60’lı yaşlardan 90’lı yaşlara kadar pek çok hastada dental implant tedavisi uygulanmış, yaşlılarda herhangi bir yaş limiti olmaksınız uygulanan implant tedavileri sonuçları başarılı bir şekilde raporlanmıştır. Özellikle 50’li yaşlardan sonra diş kaybı sorunları ile uğraşan insanlar için dental implantlar kalıcı ve etkili bir çözüm sunar.

İmplant tedavisinde yaşa bağlı olarak oluşabilecek sorunlar

Genç yaşta kemik gelişimi tamamlanmadığı için, implant uygulaması sonucu çeşitli iskeletsel sorunlar meydana gelebilir. Ayrıca; implant tedavileri her ne kadar insan yaşamının son gününe kadar uygulanabilir olsa da ileri yaştaki hastalarda bazı sağlık faktörleri kişi uygun bir aday olmaktan çıkarabilir. Sistemik hastalıklar ve yaşlılığa bağlı gelişen sorunlar, hastanın genel sağlık durumunu riske sokabilecek cerrahi girişimleri engelleyebilir.

Uzun yıllardır diş kaybı ile yaşayan hastalarda ilerki yaşlarda diş eti hastalıkları ve çekilmelere bağlı yeterli kemik dokusu bulunmayabilir. Kemik yoğunluğu uygun olmayan bir hastada diş implantı tedavisi uygulanamaz. Kemik tozu uygulaması gibi prosedürler bu sorunları giderebilir ancak implant tedavi süresinin uzamasına neden olur.

Genç yaşta implant yaptırmak zorunda kalmamak için ağız ve diş sağlığını ihmal etmemeli, düzenli diş hekimi kontrollerinizi aksatmamalısınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir